Begeleider maatschappelijke zorg (bbl)

De beste zorg voor mensen met een kwetsbaarheid

behulpzaam
communicatief - sociaal
gastvrij
geduldig
stevig in je schoenen staan
Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid en ondersteun je mensen met een kwetsbaarheid. Je werkt met name in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg.
Play

Deze nieuwe opleiding leidt op tot Begeleider maatschappelijke zorg. Je bent werkzaam in zorginstellingen die ondersteuning en zorg bieden op het gebied van wonen, scholing, werk en of vrije tijd aan mensen met een kwetsbaarheid. Je biedt tijdelijke of permanente ondersteuning bij dagelijkse bezigheden en bij het kunnen functioneren in de samenleving. Je zorgt ervoor dat deze mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. 

Je leert hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met kwetsbare doelgroepen, hun familieleden en collega’s. Samen met deze partijen bepaal je bij welke activiteiten jouw hulp nodig is. Dat kan variëren van ondersteunen bij een activiteiten tot helpen bij wassen, aankleden of toiletbezoek. Houd rekening met onregelmatige werktijden.

Deze opleiding is de nieuwe versie en een combinatie van de eerdere opleidingen Begeleider specifieke doelgroepen en Begeleider gehandicaptenzorg.

Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of  je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen. 

Ik Zorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de  mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. 

Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt

Vragen

Na deze opleiding kun je aan het werk als begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je richt je daarbij op de pijlers van Positieve Gezondheid: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks leven. Verder leren kan ook. Bijvoorbeeld met een opleiding op mbo niveau 4, zoals Pedagogisch werk, Sociaal werk of Maatschappelijke zorg.

Je werkt 20 tot 24 uur per week bij een zorginstelling en je gaat 1 dag per week naar school.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzevakken (keuzedelen) om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Verslavingszorg, Wijkgericht Werken, Personen met verward gedrag, Blijvend Fit, Veilig en gezond werken, Verpleegtechnisch handelen of Internationaal I (overbruggen van (interculturele) diversiteit). Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Dit is een combinatie van de opleidingen Begeleider gehandicaptenzorg en Begeleider specifieke doelgroepen. Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

E-mail
Docent Roos Kusters

Instagram
DM naar @summacollegemz

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze