Ontdekken, onderzoeken, ontwikkelen, kwaliteit controleren en verbeteren
Als analist kun je bijvoorbeeld aan de slag bij het laboratorium van een cosmetica-, voedingsmiddelen- of kunststofverwerkingsbedrijf. Je kunt werken in de farmacie, bij universiteiten, ziekenhuizen of de Voedsel- en Waren Autoriteit. Maar ook in de dierengeneeskunde, metaalindustrie of bloedbank. Wil je verder studeren, dan kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld Applied Science bij Fontys TNW, in hetzelfde gebouw als Summa Laboratorium, Chemie of Biologie of Life Science of Food & Pharma.
Er is veel vraag naar mensen in de technische gezondheidszorg. Er zijn daarom stageplaatsen en banen genoeg!
Eerste en tweede leerjaar
Je leert voornamelijk op school. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en je oefent met praktijksituaties. In beide leerjaren maak je ook kennis met een aantal stagebedrijven. In het tweede leerjaar geef je aan in welke richting je verder wilt: Chemisch Fysisch Analist of Biologisch Medisch Analist.
Derde en vierde leerjaar
Je bent klaar voor je specialisatie en gaat je voorbereiden op de beroepspraktijk. In het vierde jaar loop je stage in de richting van je specialisatie. Er zijn terugkomdagen op school voor begeleiding en aanvullende theorielessen.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:
- diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg of;
- overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 havo/vwo;
- diploma Allround Laborant* of;
- diploma havo/vwo met sector Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid.*
* Als je in het bezit bent van dit diploma, is er een mogelijkheid om in het tweede leerjaar te starten.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Analist (bol)
Ben je nieuwsgierig en let je op details? Vind je de vakken scheikunde en biologie leuk? Voer je graag proeven uit en wil je onderzoek doen naar bloed-, voedsel-, bodem- of watermonsters? Dan is de opleiding Analist echt wat voor jou!
Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol in onder meer de gezondheidszorg, de voedingsindustrie, in wetenschappelijk onderzoek en bij de samenstelling van nieuwe producten in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie.
Als analist los je tal van vraagstukken op die je schriftelijk rapporteert en deelt met je team. Samenwerken op een laboratorium is belangrijk. Als je assertief en onderzoekend bent en daarbij goed kunt plannen dan is dit de opleiding voor jou!
Naast de vakken scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde leren we je het beste uit jezelf te halen. Je ontdekt je eigen talenten en leert hoe je deze het beste kan inzetten.
In het tweede leerjaar geef je aan in welke richting je verder wilt: Chemisch-fysisch analist of Biologisch medisch analist. Welke richting je ook kiest, het beroep analist is iedere dag boeiend en je hebt werk met verantwoordelijkheid. Als analist gaat er een wereld voor je open!
“Met mijn onderzoek kunnen medicijnen worden gemaakt”
Jeroen MintenStudent Chemisch-fysisch analist
Lees meer
“Met mijn onderzoek kunnen medicijnen worden gemaakt”
Door: Jeroen Minten, Student Chemisch-fysisch analist
"Een beroepskeuzetest wees me naar het lab en ik heb hier echt mijn ding gevonden! Ik wil hierna nog hbo in de chemie gaan doen, want ik vind studeren gewoon leuk. Een tip: maak je huiswerk. Je moet er voor 100% voor gaan, je hebt te maken met steeds nieuwe ontwikkelingen.
Het leukst aan deze opleiding vind ik dat je veel moet nadenken en veel met je handen moet werken. Er is een goed evenwicht tussen praktijk en theorie. We werken met gave apparaten en voeren leuke opdrachten uit, precies zoals je die in de praktijk zou doen.
Bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel zink er in de grond zit. Dat lijkt oninteressant maar met zulke gegevens kunnen moorden worden opgelost. Het zinkgehalte kan bijvoorbeeld hoger zijn omdat er iemand gelopen heeft.
Hoogtepunt tot nu toe was dat we van een beginstof een aspirine moesten maken. Voor 99% had ik gelijkenissen met de aspirine die te koop is. Ik kon gewoon mijn eigen aspirine maken! Onverantwoord om echt te gebruiken, maar toch echt gaaf!"“Ontdekken wat dieren ziek maakt en welke medicijnen helpen”
Bregje BerkersStudent Biologisch medisch analist
Lees meer
“Ontdekken wat dieren ziek maakt en welke medicijnen helpen”
Door: Bregje Berkers, Student Biologisch medisch analist
"Deze opleiding past bij mij omdat ik op de middelbare school biologie heel leuk vond. Ik wil weten wat er allemaal in het lichaam gebeurt en hoe je het beter kunt maken. Hoe en waardoor een bacterie groeit bijvoorbeeld. Deze opleiding is wel best pittig maar dat zie ik als een uitdaging. Je krijgt veel informatie maar je leert wel echt heel veel.
In het laatste jaar les worden de twee richtingen klinische chemie en microbiologie onderscheiden. Klinische biologie gaat vooral over ziekenhuizen: bloed en urine onderzoeken. Microbiologie gaat vooral over voedsel, bacteriën en virussen. Mijn voorkeur gaat uit naar de microbiologische richting, waar je veel handmatig moet onderzoeken.
Soms komen bedrijven langs op school om te laten zien wat ze doen, zoals laatst een bedrijf dat samenwerkt met dierenartsen. Wanneer boerderijdieren ziek zijn, nemen zij monsters om te onderzoeken welke medicijnen zouden kunnen helpen. Heel interessant, zoiets wil ik later zeker doen!"
Check ook deze opleidingen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?