Handen uit de mouwen als gespecialiseerd technoloog in de metaal
Als constructie- en plaattechnoloog kun je bijvoorbeeld aan de slag bij constructiebedrijven, toeleveringsbedrijven, bedrijven voor machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, telecommunicatie of computerindustrie. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau.
Je volgt één dag in de week theorielessen op school. Daarnaast werk je bij je leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 624 euro.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:
- diploma Allround constructiewerker of Allround plaatwerker, niveau 3.
Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstellingen en kunt de opleiding in 1,5 jaar afronden.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Op de website van Brainport Industries College kun je beroepenfilms bekijken, vind je stageplaatsen en leerwerkplekken en kun je je aanmelden voor een Tech-event.
Jouw studie: Constructie- en plaattechnoloog (bbl)
Deze opleiding gaat verder waar de allround constructiewerker en allround plaatwerker ophoudt. Je leert meer over de verschillende machines en materialeneigenschappen en wordt opgeleid tot specialist op de werkvloer. Constructie en plaatwerk hebben geen geheimen meer voor jou.Als constructie- en plaattechnoloog werk je net zoveel met je handen als met je hoofd. Veiligheid is belangrijk als je met machines werkt als laser-, plasma- of waterstraalsnijmachines, kant- en zetbanken en profielbuigmachines. Je gaat door middel van methodisch ontwerpen inzicht krijgen in verbetertrajecten die je binnen het bedrijf kunt uitvoeren en krijgt gastlessen vanuit het bedrijfsleven over de manier waarop zij met de nieuwste technieken werken en hun visie op de toekomst van de techniek. Deze technieken gaan we ook bij een aantal bedrijven in de praktijk bekijken.
Het investeren in nieuwe machines en technieken en het aanschaftraject worden bekeken vanuit verschillende invalshoeken, zodat een gefundeerd investeringsplan opgesteld kan worden.
Naast het technisch tekenen in Inventor leer je ook over de diverse leanmethoden die gebruikelijk zijn binnen het bedrijfsleven. De QRM-methode komt hierbij zeker aan bod. Je krijgt daarnaast lessen over een aantal moderne verbindings- en nabewerkingstechnieken, zoals bijvoorbeeld de lasrobot, laserlassen, lijmen en schuren.
Als constructie- en plaattechnoloog lever jij straks vakwerk af, alles even precies, soms tot op de micrometer nauwkeurig. Een verantwoordelijke functie als gespecialiseerd technoloog in de metaal-branche.
Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.
De volledige opleiding tot constructie- en plaattechnoloog duurt formeel 3 jaar. Wij bieden in bbl-vorm een traject van 1,5 jaar aan voor studenten die al de nodige vakkennis hebben.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?