Haarstylist (kapper niveau 3) (bbl)

Werken met alle technieken en alle soorten haar

adviseren
communicatief - sociaal
handig
klantvriendelijk
leidinggeven
Als haarstylist voer je een haar- en hoofdhuiddiagnose uit en adviseer je de klant over een nieuw kapsel. Daarvoor kijk je naar gezichtsvormen, karakter en kleuren. En naar trends en nieuwe technieken.
Play
Play
Play

In een kapsalon ben jij op je plek. Elke klant die de deur van de salon opent, zie je als een nieuwe uitdaging. Je voert een haar- en hoofdhuiddiagnose uit en adviseert de klant over een nieuw kapsel. Daarvoor kijk je naar gezichtsvormen, karakter en kleuren. Ook kijk je naar trends en nieuwe technieken. Ook adviseer je over haarverzorging en producten. Samen met je collega’s zorg je voor een gezellige sfeer. Je voelt haarfijn aan of je klant een praatje met je wil maken.

Je wordt haarstylist dame of heer. Je start met het basisdeel, hierin leer je alle basisvaardigheden van het kappersvak: klantontvangst, wassen, knippen, kleuren en föhnen. 

Na het basisdeel maak je een keuze tussen het profieldeel dame of -heer. Je leert alle praktijkvaardigheden, gericht op het dames- of herenvak. Ook weet je alles over haartypes en -verzorging. Tijdens de gehele opleiding staat jouw leerbedrijf centraal, je werkt veel samen met het leerbedrijf om opdrachten uit te voeren. 

We besteden ook aandacht aan je eigen verzorging; je bent immers het visitekaartje van de kapperszaak.

De opleiding Haarstylist is nieuw en vervangt de opleiding Allround kapper, crebo 25399.

Vragen

Als haarstylist ga je in een kapsalon werken. Dit kan ook een gespecialiseerd bedrijf zijn. Een dameskapper, herenkapper of trendy kapper bijvoorbeeld, afhankelijk van je uitstroomrichting. Je kunt ook verder leren met de niveau 4-opleiding Salonmanager

Je werkt minimaal drie dagen per week bij een leerbedrijf. Op school volg je iedere week 1 dag theorie- en praktijkonderwijs. In het tweede deel van de opleiding kies je je specialisatie: Haarstylist dame of Haarstylist heer.

Gepersonaliseerd leren
We gaan altijd met je in gesprek om te bepalen hoe jouw leertraject eruit gaat zien. Je kunt daardoor de opleiding in twee tot drie jaar afronden.

Het eerste jaar is een gezamenlijk basisjaar waarin je de basis van het kappersvak leert, onder andere knippen, wassen en föhnen. Je werkt tijdens de praktijklessen met studenten van alle niveaus op de praktijkvloer. Na het basisjaar ga je aan het werk met je diploma op niveau 2 of ga je verder met je opleiding op 3 of 4.

Het is mogelijk om het basisjaar binnen een jaar te halen maar je mag over de basis ook langer doen (uiterlijk 2 jaar).  Haarstylist (niveau 3 bol en bbl) en salonmanager (niveau 4 bol) dienen het basisjaar wel in één jaar af te ronden, zodat zij in leerjaar 2 kunnen uitstromen voor het profieldeel Dame of Heer.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Engels, Klantcontact en Verkoop, Visagie of Nagelstyling. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Het team Haarverzorging van Summa Beauty & Lifestyle wil iedereen laten zien wat duurzame ontwikkeling binnen het kappersvak inhoudt.

De VN heeft voor 2030 zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) vastgesteld. Deze doelen moeten ervoor zorgen dat de wereld een fijnere plek wordt om te leven voor iedereen. Bij de haarverzorgingopleidingen draag je bij aan het behalen van meerdere van deze doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van afval, gezondheid, voedsel, water of klimaat.

Voorbeelden zijn het beperken van waterverontreiniging, het gebruiken van fair-trade leveranciers, het scheiden van kappersafval om in samenwerking met Green Scissors grondstoffen te hergebruiken en nog veel meer. Het is inspirerend om hier samen met je studiegenoten en collega's aan deel te nemen.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

E-mail
Haarverzorging: docent Erik van Schaijk

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Als ze bij mij uit de stoel komen, moeten ze rechtstreeks naar een feest kunnen
Naomi van Doren
Oud-studente Naomi van Doren
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze