Een professionele keuken soepel laten draaien
Als leidinggevende keuken kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een restaurant, vergader-/congrescentrum, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld de Hogere Hotelschool of de Lerarenopleiding Hogere Hotelschool.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
De opleiding is onderdeel van Hospitality niveau 3/4. Dit betekent dat je het eerste jaar samen met studenten van Summa Facilitair in de klas zit. Je maakt kennis met de opleidingen van Summa Facilitair en Summa Horeca op niveau 3 en 4. Later in het jaar maak je een keuze voor je uiteindelijke vak.
Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
- Heb je een diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3? Dan is er de mogelijkheid om in 1 jaar leidinggevende te worden.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Leidinggevende keuken (bol)
Een professionele keuken hectisch? Voor jou als leidinggevende niet. Jij hebt alles onder controle, verdeelt de taken en stuurt je collega's aan.
Natuurlijk gebruik je jouw kennis en ervaring ook bij de bereiding van gerechten. Uiteindelijk ben jij mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van de maaltijden en de hygiëne in de keuken.
Je leert praktijkgericht over bijvoorbeeld het maken van een afdelingsplan, personeelsplanning en personeelsontwikkelingsplan. Het werven, selecteren, aansturen en begeleiden van medewerkers hoort er ook bij, evenals lessen over begroting, inkoop en budgetten. Ben je in dienst bij een werkgever, dan zul je juist moeten rapporteren aan de ondernemer.
Samen met de leidinggevende bediening doe je er alles aan het horecabedrijf succesvol en winstgevend te laten zijn. Gemotiveerde medewerkers zijn hiervoor een voorwaarde. Net als je collega's werk je op onregelmatige tijden, maar je geniet ook van dezelfde goede werksfeer. Een verantwoordelijk vak binnen de horeca.
Je start op niveau 3 en rond deze periode ook af met een mbo-diploma niveau 3. Daarna kun je doorgaan voor een diploma op niveau niveau 4.Waar leren en werken samenkomen
"Ik kan niet wachten om meerdere stijlen van koken te onderzoeken"
Marjolein de WitStudent Leidinggevende keuken
Lees meer
"Ik kan niet wachten om meerdere stijlen van koken te onderzoeken"
Door: Marjolein de Wit, Student Leidinggevende keuken
"Ik loop nu 5 weken stage in een grand café om de basisvaardigheden te leren: aardappels koken, fruit pureren, groenten blancheren. Maar ik doe nu ook de mise en place en maak borden op. ’s Avonds ben ik al verantwoordelijk voor een aantal voorgerechten en ik help ook mee met desserts en high teas.
Het begin was spannend. Ik werd echt in het diepe gegooid door meteen mee te moeten draaien in een keuken. Wat ik heel leuk vind is dat ik nu zoveel nieuwe dingen leer. Zo heb ik voor het eerst een vis gefileerd. Heel gaaf om dit te kunnen.
Als ik de komende 3 jaar succesvol heb doorlopen, zou ik graag ook andere stijlen van koken willen onderzoeken. De patisserie bijvoorbeeld. De Japanse keuken vind ik ook heel interessant. Het lijkt me ook leuk om te leren hoe je voor mensen met diëten of allergieën toch iets lekkers kunt bereiden."
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?