Jij bezorgt passagiers een veilige en aangename vlucht. Fasten your seatbelts!
Je gaat aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsbedrijf, de luchthaven of een ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en/of recreatie.
In leerjaar 1 en 2 loop je stage op Eindhoven Airport. In leerjaar 3 heb je ook de keuze uit andere stageplaatsen (bijvoorbeeld Schiphol of Brussels Airport).
Les op het vliegveld
Als enige luchtvaartdienstverlenersopleiding van Nederland geven wij al onze lessen op een vliegveld zelf! Onze school bevindt zich namelijk in de terminal van Eindhoven Airport.Geen meeloopdag
Een dag meelopen is niet mogelijk. Je bent wel van harte welkom tijdens onze open dagen!
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Het verplichte uniform wordt samen door de school en de stageplek bekostigd. Je hoeft dit niet zelf te betalen.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli de kosten van de leermiddelen bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt.Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Engels zit in je vakkenpakket, een extra vreemde taal is een pre.
Voordat je deze opleiding kunt volgen wordt er een Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart uitgevoerd.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Bij het volgen van deze opleiding heb je te maken met een groot aantal kledingvoorschriften. Hier lees je er meer over.
Jouw studie: Luchtvaartdienstverlener (bol)
Enthousiast, betrokken en oprecht; dat ben jij. Je houdt van reizen, wilt andere culturen en mensen leren kennen. Welkom in de luchtvaart! Leuk, maar ook verantwoordelijk werk. Want het gaat om de veiligheid van de passagiers.Als luchtvaartdienstverlener werk je in de lucht of op de grond. In het vliegtuig bezorg je passagiers een aangename reis. Je geeft instructies en ziet erop toe dat mensen die naleven. Werk je op de luchthaven, dan gaat het om het inchecken van passagiers en hun bagage en het verkopen van tickets. Je bent stressbestendig, werkt goed samen en geeft service met een glimlach. Als gastvrouw of gastheer ben je ook het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij.
Op school leer je onder meer over (inter)nationale regelgeving en reisdocumenten. Ook is er veel aandacht voor communicatieve en sociale vaardigheden. En omdat je te maken hebt met mensen uit de hele wereld, leer je naast Engels ook Spaans en een derde taal.
Als enige luchtvaartdienstverlenersopleiding in Nederland geven wij alle lessen op een echt vliegveld, namelijk in de terminal van Eindhoven Airport.
“Je kunt ook op stage in het buitenland”
Sana Ben FredjStudent Luchtvaartdienstverlener
Lees meer
“Je kunt ook op stage in het buitenland”
Door: Sana Ben Fredj, Student Luchtvaartdienstverlener
“Ik heb altijd in België gestudeerd en nu voor het eerst weer in Nederland. Dat is wel even wennen, in België zijn ze veel gedisciplineerder dan hier in Nederland. Wij leren op onze opleiding 3 vreemde talen namelijk Engels, Duits en Spaans. Daarnaast hebben we twee vakleerlessen: ground en cabin. Bij ground leer je in principe alles wat je moet kunnen als grondstewardess, bij cabin alles voor als stewardess in de lucht.
Viggo is de afhandelaar van Eindhoven Airport. Onze school is hier ook gevestigd. Dat is heel handig omdat je meteen kan zien hoe het in de praktijk gaat. Als je de lesstof niet snapt, kun je eventueel naar Viggo lopen om aan een medewerker uitleg te vragen. In het tweede jaar loop je ook 4 dagen per week inclusief weekend stage bij Viggo. In het derde jaar heb je een blokstage van een half jaar bij Viggo op Eindhoven Airport of een andere luchthaven. Mag ook gevestigd zijn in het buitenland.
Mijn ouders komen uit Tunesië. Vroeger en nu nog vliegen we elk jaar daar naartoe. De stewardessen waren altijd zo aardig voor mij en ik mocht dan vaak bij de piloot zitten. Ik dacht vanaf toen al ‘ik wil dit later ook’ en ik ben daar nooit meer van teruggekomen.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?