Afwisselend werk in de zorg
Met het diploma op zak ga je werken op sterilisatieafdelingen in ziekenhuizen en bedrijven. Je kunt ook doorleren aan een mbo-4 opleiding of een post mbo-studie volgen.
De opleiding duurt 2 jaar. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf en volgt 1 dag per week lessen op school.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.
Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.
Werk
Voordat je aan deze opleiding begint, zorg je zelf voor een (leer)arbeidsovereenkomst van minimaal 20 uur met een ziekenhuis of bedrijf als medewerker steriele medische hulpmiddelen in opleiding. Kijk voor adressen op www.brabantzorg.net.
Jouw studie: Medewerker steriele medische hulpmiddelen (bbl)
Artsen en verpleegkundigen gebruiken dagelijks talloze hulpmiddelen om mensen te verzorgen, onderzoeken en opereren. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen haal jij deze instrumenten samen met je collega’s op.Je controleert of de instrumenten onbeschadigd zijn. Zo ja, dan reinig, ontsmet, steriliseer en verpak je de instrumenten. Een zeer precies en verantwoordelijk werkje, want dokters en patiënten moeten ervan op aan kunnen dat de instrumenten perfect in orde zijn. Als nieuw, dus.
Op school leer je wat er voor dit beroep nodig is. Je leert de instrumenten kennen en de regels die gelden om ze te reinigen, ontsmetten, steriliseren en verpakken. Je krijgt les in computervaardigheden en ook in sociale vaardigheden en communicatie. Want je werkt met veel verschillende mensen samen, met hen moet je goed communiceren.
Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt
Ben je geïnteresseerd in deze opleiding én heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever in zorg en welzijn. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen. Of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg, samen wordt bekeken welke wegen je kunt bewandelen.
Ik Zorg maakt een afspraak waarin jullie samen kijken naar wat een volgende stap
kan zijn in de zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn bij een
werkgever in de regio. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. Ter plekke wordt gekeken wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden om uiteindelijk een keuze te kunnen maken. Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt.
“Dankzij deze studie heb ik weer uitdaging gevonden”
Monique CornelisseStudent Medewerker steriele medische hulpmiddelen
Lees meer
“Dankzij deze studie heb ik weer uitdaging gevonden”
Door: Monique Cornelisse, Student Medewerker steriele medische hulpmiddelen
“Ik heb 26 jaar gewerkt in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis op de afdeling pathologie en na een reorganisatie kon ik terecht op de sterilisatieafdeling en starten met deze opleiding. Pittig, ik moest het leren weer leren. Na zo veel jaar hetzelfde werk heb je het gevoel dat je een beetje vast zit maar nu heb ik weer uitdaging gevonden. Dat is een groot pluspunt. Na deze opleiding ga ik misschien wel verder studeren. Ik ben nog niet klaar met leren.
Ik zit in een leuke, gemêleerde klas met allemaal gemotiveerde mensen. Mijn klasgenoten zijn veelal geen tieners meer en hebben bewust voor deze opleiding gekozen, dat maakt dat ze serieus met de studie bezig zijn.
Als je wil beginnen met deze studie, breng dan eerst eens een bezoek aan een sterilisatieafdeling en loop een dagje mee. Dan ontdek je dat het vak meer inhoudt dan je denkt. We leren bijvoorbeeld over anatomie en over protocollen maken. Er is bovendien meer dan alleen maar de afdeling. Je komt door het hele ziekenhuis en spreekt met collega’s van de OK bijvoorbeeld en met cliënten.”







Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?