Business ondernemer (bol)

Ik kies voor mijn persoonlijke ontwikkeling als ondernemer

aanpakken
commercieel
ondernemend
plannen - organiseren
zelfstandig

Door ondernemers draait de maatschappij. Van je lokale horeca tot de webshop die bij jou thuis bezorgt. De wereld verandert continu. Dit vraagt om ondernemende vaardigheden bij jong talent. 

Play
Play
Play

Deze opleiding bereidt je voor op ondernemen in de handel en/of je eigen onderneming. Je leert hoe je jouw klanten zo goed mogelijk van dienst kunt zijn, wat je ook verkoopt. Daar draait het om als business ondernemer.

Dan moet je van alles wat weten. Over de producten die je verkoopt, over geldzaken en wat jouw concurrenten eigenlijk doen. Je weet wat de klant wil, maar houdt daarbij altijd in het oog wat je bedrijf nodig heeft. Contact leggen doe je met gemak, je grijpt kansen waar die zijn en begrijpt de waarde van geld.

Op school ontwikkel je een businessmodel waarin je alle aspecten van je bedrijf aan bod laat komen. Zo leer je verschillende organisatievormen kennen, omschrijf je je producten/diensten, klanten en leveranciers en zorg je voor een financieel plan.

Met inkopen en verkopen van producten en eventueel aanvullende services leer je ook over de logistieke processen als ontvangst, opslag en verzendklaar maken van producten. Online en offline marketing- en communicatieactiviteiten zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Vergeet niet de trends en ontwikkelingen in het vakgebied en de markt te volgen. Zo sta jij straks aan het roer van een succesvolle onderneming.


Vragen

Je start een eigen onderneming. Je wordt bijvoorbeeld eigenaar van een winkel, webshop of beide. Je onderneemt misschien in een niche van de markt of kiest voor een franchise van een opkomende winkel of merk. Ook kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld de opleidingen commerciële economie, small business & retailmanagement, bedrijfskunde of makelaardij.

Tijdens de opleiding leer je alles over het starten van je eigen bedrijf. Je leert wie je klanten zijn, hoe de markt in elkaar steekt en hoe je je eigen onderneming opricht en vormgeeft.

Naast theorie op school, ga je ook in de praktijk leren. Tijdens je stage doe je ervaring op en neem je een kijkje in de keuken bij een ondernemer. Deze ondernemer verkoopt producten/diensten aan consumenten of aan andere bedrijven.

De rode draad in de opleiding is dat je een businessmodel gaat ontwikkelen. Dit plan vormt de basis voor jouw eigen onderneming. Het is een plan waarin je de bouwstenen van jouw organisatie omschrijft. Het gaat over producten en diensten, klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Hoe zorg je ervoor dat klanten naar jou toe komen en niet naar je concurrent gaan? Wat maakt jouw onderneming speciaal en/of uniek? Het plan pas je steeds aan met door jou in theorie en praktijk opgedane kennis.

Je wordt tijdens de opleiding goed begeleid. Voor studenten met een vooropleiding zonder economie in het vakkenpakket bieden wij extra ondersteuningslessen aan.

Naast het opdoen van inhoudelijke kennis ga je ook jezelf professionaliseren. Zo leer je beter samenwerken, reflecteren, omgaan met verandering en ontdek en verbeter je je eigen ondernemende kwaliteiten. Voor jou is iets nooit klaar, je blijft leren.

 

Bij deze opleiding maak je kennis met flexibel onderwijs. Dit betekent dat je een gepersonaliseerde leerroute kunt volgen. Jij kiest hoe snel je studeert, hoeveel vakken je doet en wanneer je stage loopt. 

Bijvoorbeeld: je kunt kiezen om langer over je studie te doen en bijvoorbeeld twee dagen per week naar school te gaan. In dit geval duren je lessen voortaan drie uur in plaats van één uur. Hierdoor is er meer rust in jouw rooster en kun je school beter combineren met thuis, je eigen bedrijf en een mogelijke stage. Omdat de lessen langer zijn, is het voor bedrijven ook makkelijker om gastlessen te verzorgen.

Dit is slechts één voorbeeld van een gepersonaliseerde leerroute. Elke zes maanden bespreek je met je loopbaancoach welke vakken en hoeveel vakken je wilt volgen. Lekker flexibel!


Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld Inspelen op innovaties, Duurzaamheid en Persoonlijk profileren. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

E-mail
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

Instagram

Retailopleidingen bol, DM naar: @summaretailbol
Retailopleidingen bbl, DM naar: @summaretailbbl
Student Mei Ubels, DM naar: @mei.ubels

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze