Machines bouwen en ontwerpen
Met het diploma van deze opleiding en een aantal jaren werkervaring, kun je je verder ontwikkelen tot leidinggevende of specialist op het gebied van machinebouw. Je kunt ook op het bedrijfsbureau gaan werken. Verder leren kan ook. Bijvoorbeeld door het volgen van een technische hbo-opleiding, de lerarenopleiding voor docent Techniek, specifieke managementcursussen of verdiepende technische cursussen.
.
Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:
- mbo-diploma van een relevante vakopleiding op niveau 3.
Als je voldoet aan deze vooropleidingseis, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste leerjaar. Je start in het tweede leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Technicus mechatronica systemen (bbl)
Je bouwt en ontwerpt nieuwe machines. Je verbetert ook bestaande machines. Meestal krijg je de onderdelen hiervoor aangeleverd, soms maak je die zelf.Daarvoor zet je al je kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde in. Je leest de technische tekeningen en je bereidt je goed voor, zodat het werk op tijd klaar is.
Je krijgt les van hun ervaren docenten uit de praktijk. De lessen sluiten ook precies aan op wat bedrijven in de regio willen. Zij zijn namelijk betrokken bij het ontwikkelen van deze opleiding.
Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.
“Ik wil een manusje-van-alles zijn”
Max van den HeuvelStudent Technicus mechatronicasystemen
Lees meer
“Ik wil een manusje-van-alles zijn”
Door: Max van den Heuvel, Student Technicus mechatronicasystemen
“Op mijn werk ben ik groeiende richting projectleider en ik sta momenteel veel in de werkplaats om ervaring op te doen. Ik heb eerder een niveau 4-opleiding fijnmechanica afgerond bij een andere school en ben toen hbo werktuigbouwkunde gaan doen. Die stap bleek te groot en ben toen samen met TecLab gaan zoeken naar een baan en een verbredende opleiding richting mechatronica.
Ik heb gekozen voor Roorda Assemblies & Parts omdat ik wilde werken bij een kleiner bedrijf waar ik veel afwisselend werk kan doen. Ik wil een manusje-van-alles kunnen zijn. Als ik ’s ochtends begin, weet ik niet wat ik over een uur aan het doen ben. Die variatie vind ik leuk.
Als je denkt aan deze studie, ga dan naar zo veel mogelijk open dagen en spreek met studenten. In dit vak is het belangrijk dat je gevoel voor techniek hebt. Als je er net als ik al van jongs af aan mee bezig bent, heb je een groot voordeel.
Ik vind alle technische projecten leuk, maar ben wel een beetje trots op deze lamp. Door ’m aan te raken, gaat ’ie aan.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?