Opticien (bbl)

Oog voor je klanten

aanpakken
adviseren
klantvriendelijk
leidinggeven
Je ogen zijn ontzettend belangrijk. Een goede oogmeting, de juiste bril of lenzen… het maakt heel veel verschil. Mensen willen goed zien én er goed uitzien. En jij zorgt daarvoor!
Play
Play
Play

Je ogen zijn ontzettend belangrijk. Een goede oogmeting, de juiste bril of lenzen… het maakt heel veel verschil. Mensen willen goed zien én er goed uitzien. En jij zorgt daarvoor! 

Als opticien heb je veel kennis nodig over ogen, zien en gezondheid. Bril of lenzen? Jij geeft advies. Welke bril past bij welk gezicht? Harde of zachte lenzen, dag- of nachtlenzen? Jij kent alle voor- en nadelen. Je helpt je klanten graag. Ook glazen slijpen, reparaties en afpassen doe je met plezier.

Daarnaast stuur je medewerkers aan en heb je controle over de winkel, de werkplaats en de oogmeetruimte. Je zorgt dat in de winkel genoeg keuze en voorraad is. Je volgt de laatste mode en regelt de reclame voor je winkel. En je denkt na over een goed beleid. Kortom: jij houdt de hele winkel draaiend. Hoe? Dat leer je op school!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het vak? Op de pagina werkenindeoptiek.nl vind je er alles over!

Vragen

Als opticien start je je eigen winkel of je gaat aan het werk als filiaalhouder. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld naar de opleiding Optometrie of Bedrijfskunde.

Ons onderwijsprogramma is op jou afgesteld, zodat je je eigen leersnelheid bepaalt. 

Je volgt 1 dag per week lessen op school en 4 dagen per week werk je in een voor de optiekopleiding erkend leerbedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

 

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Optiek: docent Sandra van Balkom
Optiek: docent Ilse Pennings

E-mail
Optiek: docent Sandra van Balkom
Optiek: docent Ilse Pennings

Instagram
DM naar @summabeautyandlifestyle

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Veelzijdig vak op het gebied van mensen, techniek, mode en gezondheid
Sebastiaan Franse
Oud-student Opticien

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze