Technicus mechatronica systemen (bbl)

Machines bouwen en ontwerpen

leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Je bouwt en ontwerpt nieuwe machines. Je verbetert ook bestaande machines. Meestal krijg je de onderdelen hiervoor aangeleverd, soms maak je die zelf.
Play
Play

Daarvoor zet je al je kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde in. Je leest de technische tekeningen en je bereidt je goed voor, zodat het werk op tijd klaar is.

Je krijgt les van hun ervaren docenten uit de praktijk. De lessen sluiten ook precies aan op wat bedrijven in de regio willen. Zij zijn namelijk betrokken bij het ontwikkelen van deze opleiding.

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Vragen

Met het diploma van deze opleiding en een aantal jaren werkervaring, kun je je verder ontwikkelen tot leidinggevende of specialist op het gebied van machinebouw. Je kunt ook op het bedrijfsbureau gaan werken. Verder leren kan ook. Bijvoorbeeld door het volgen van een technische hbo-opleiding, de lerarenopleiding voor docent Techniek, specifieke managementcursussen of verdiepende technische cursussen.

.

Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Er zijn 2 mogelijke opleidingsroutes. Een 2-jarige en een 3-jarige variant. Voor beide varianten gelden afzonderlijke toelatingseisen.

Om te worden toegelaten tot de 3-jarige variant heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • ·overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo basisberoepsopleiding niveau 2 of vakopleiding niveau 3;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Wettelijk ben je toelaatbaar met een niveau 2 diploma. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Als je start met de 3-jarige variant, start je in een basisjaar samen studenten van de opleidingen Technicus Smart Industry en Technicus Elektrotechnische systemen. Na het succesvol afronden van het eerste jaar kun je kiezen welke opleiding je uiteindelijk wil afronden, de Technicus Smart Industry, Technicus Mechatronica systemen of Technicus Elektrotechnische systemen.

Om te worden toegelaten tot de 2-jarige variant heb je nodig:

  • diploma van een elektrotechnische opleiding op mbo niveau 3.

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste leerjaar. Je start in het tweede leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Mechatronica & Industriële Automatisering: teamleider Ruud van Melis

E-mail
Mechatronica & Industriële Automatisering: teamleider Ruud van Melis

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze