Technisch specialist voertuigen (bedrijfsauto's) (bbl)

Specialist in het vinden van oorzaken en oplossingen bij bedrijfsautostoringen

analyseren
communicatief - sociaal
klantvriendelijk
leidinggeven
technisch inzicht
Soms komen collega's in de werkplaats er niet uit. Dan schakelen ze jou als technisch specialist bedrijfsauto's in om de oorzaak van storingen te vinden. Dit moet vaak onder tijdsdruk, want in de transportwereld telt elke minuut. Je laat je niet gek maken en ziet snel wat er aan de hand is dankzij je kennis van computergestuurde systemen en digitale apparatuur.
Play
Play
Play

Soms komen collega's in de werkplaats er niet uit. Dan schakelen ze jou als technisch specialist bedrijfsauto's in om de oorzaak van storingen te vinden. Dit moet vaak onder tijdsdruk, want in de transportwereld telt elke minuut. Je laat je niet gek maken en ziet snel wat er aan de hand is dankzij je kennis van computergestuurde systemen en digitale apparatuur.

Met je diploma ben jij vaak de hoogst opgeleide technicus binnen het bedrijf. Jij wordt ingezet bij complexe werkzaamheden. Je kunt goed sleutelen, maar het vinden van oorzaken en oplossingen dagen jou veel meer uit. Omdat de ontwikkelingen op technisch gebied razendsnel gaan, houd je je kennis goed op peil. Je zorgt ook dat je collega's op de hoogte blijven.

Communicatieve vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Je zult de opleiding dankbaar zijn als je je klant vanuit jouw specialisatie iets moet uitleggen. Na deze opleiding kun jij alle uitdagingen in de autotechniek aan!

De volledige opleiding tot technisch specialist duurt formeel 4 jaar. Wij bieden alleen de 2 laatste leerjaren aan voor studenten die al de benodigde vakkennis hebben.

Vragen

Als technisch specialist bedrijfsauto's kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een garage voor trucks, een bedrijf voor pechhulp of in de garage van een bedrijf dat eigen voertuigen heeft. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding in de autotechniek op hbo-niveau.

Naast je 4 dagen werk krijg je 1 dag op school theorielessen en praktijklessen in het praktijkcentrum.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Automotive magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • mbo-diploma niveau 3 Eerste Autotechnicus of Eerste bedrijfsautotechnicus, of;
  • BSO 7e leerjaar (opleiding in België).

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste en tweede leerjaar. Je start in het derde leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
docent Paul Maas

E-mail
docent Paul Maas

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik voel een drive om te blijven leren. Handig, want de branche blijft in beweging
Tom Verdeuzeldonk
Oud-student Technisch specialist bedrijfsauto's

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze