Uitvoerend bakker (bol)

Trots op handgemaakt brood en banket

creatief
handig
instructies opvolgen
klantvriendelijk
zorgvuldig
Als uitvoerend bakker maak jij van verschillende degen het lekkerste brood en banket. Met de hand dus, en dat maakt je vak extra leuk. Zo maak je producten die nergens anders te koop zijn.
Play
Play
Play
Vers brood, heerlijke koekjes en mooie vormen: je hebt ze dagelijks in je handen. Als uitvoerend bakker maak jij van verschillende degen het lekkerste brood en banket. Met de hand dus, en dat maakt je vak extra leuk. Zo maak je producten die nergens anders te koop zijn.  

In de moderne bakkerij op school leer je veel handmatige technieken. Ook leer je hygiënisch werken en hoe je verse producten kunt bewaren. Warenkennis is dus heel belangrijk. Soms help je mee in de winkel, dan moet je er netjes en verzorgd uitzien.

Het werk in een bakkerij begint vaak ’s nachts. Rond de feestdagen is het extra druk. Je werkt meestal als andere mensen vrij zijn. Maar als uitvoerend bakker heb je dat ervoor over. Je leert een echt, ambachtelijk vak en kunt trots zijn op je werk!

Vragen

Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als uitvoerend bakker kun je aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend bakker.

Je volgt per week 4 dagen onderwijs op school. Daarnaast loop je 1 dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Per onderwijsperiode van 10 weken loop je 2 weken aaneengesloten stage.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Bart Akkermans

E-mail
Docent Bart Akkermans

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste