Verspaningstechnoloog (bbl)

Van niets een ingewikkeld product maken. Als vakspecialist word jij daar blij van!

leidinggeven
plannen - organiseren
precisiewerk
samenwerken
zorgvuldig
Je bent creatief en innovatief. Nauwkeurig en zorgvuldig. En handig, met een goed ruimtelijk inzicht. Dan ben jij de perfecte verspaningstechnoloog (ook bekend als researchinstrumentmaker).
Play
Play
Play

Je bent creatief en innovatief. Nauwkeurig en zorgvuldig. En handig, met een goed ruimtelijk inzicht. Dan ben jij de perfecte verspaningstechnoloog (ook bekend als researchinstrumentmaker).

In deze functie maak je ingewikkelde producten met behulp van verspanende technieken zoals draaien en frezen. Dat doe je op geavanceerde CNC-machines. Je leert deze machines te programmeren en te bedienen. Ook leer je problemen te analyseren en op te lossen. Als vakspecialist ben je breed inzetbaar en denk je ook mee over productverbeteringen en over het optimale proces om nieuwe producten te maken. 

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

De volledige opleiding tot verspaningstechnoloog duurt formeel 4 jaar. Wij bieden alleen de 2 laatste leerjaren aan voor studenten die al de benodigde vakkennis hebben.

Vragen

Als verspaningstechnoloog kun je bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven in de metaal- of kunststofindustrie, in de machine- of apparatenbouw, bij toeleveringsbedrijven of prototypebouwers. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. 

Deze opleiding is een bbl opleiding. Je werkt in een verspanend bedrijf en wil je graag doorontwikkelen in je beroep. Je volgt 1 dag per week lessen op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij je leerbedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Aanvullend heb je een laptop nodig met de specificaties die je op deze pagina kunt vinden en een paar naslagwerken. De totale kosten voor 2 leerjaren bedragen tussen de € 750 en € 1500.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma allround verspaner.

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor de eerste twee leerjaren. Je start in het derde leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Ook op de site van Brainport Industries College vind je leerwerkplekken. Daar kun je ook beroepenfilms bekijken en je aanmelden voor een tech-event.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

E-mail
Plaatwerk, Constructie en Lassen: docent Fhenne Smulders

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Een uitdagende opleiding die perfect aansluit op mijn werk
Jason Vossenberg
Oud-student Verspaningstechnoloog

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste