Verzorgende IG (bol)

Mensen helpen en verzorgen, daar word jij blij van

aanpakken
behulpzaam
communicatief - sociaal
stevig in je schoenen staan
verantwoordelijk
Jij staat graag voor anderen klaar. Als verzorgende IG help je mensen die niet meer alles zelf kunnen. IG staat voor individuele gezondheidszorg.
Play
Play

In de verzorging help je bijvoorbeeld bij het eten, wassen en aankleden. Ook geef je medicijnen. Je stelt een zorgplan op en voert dat uit. Je biedt zowel lichamelijke als emotionele steun. Je luistert goed, leeft je in, bent geduldig en speelt in op de wensen en behoeften van de mensen die je begeleidt. Omdat je hen goed kent, weet je wanneer er iets aan de hand is. In dat geval schakel je bijvoorbeeld een huisarts in.

Tijdens deze opleiding leer je alles wat nodig is in dit vak. Ook leer je goed samen te werken met collega’s.

Opleiding bij Defensie

Je kunt deze opleiding ook combineren met de opleiding  VeVa - Aankomend medewerker Veiligheid en Vakmanschap Verzorgende IG (bol). Je loopt dan stage bij Defensie en je hebt daar na de opleiding ook kans op een baan. Kijk voor meer informatie op de website van Defensie.

Vragen

In februari start een combinatieklas verpleegkunde en verzorgende IG. De eerste anderhalf jaar heb je een brede oriëntatie op de branches waarin je aan de slag kunt: Verpleeg-verzorgingshuizen, thuiszorg (VVT) en gehandicaptenzorg. Na 1,5 jaar kies je, in overleg met je studieloopbaanbegeleider, voor de route verzorgende IG of de route verpleegkunde.

Bij de route verzorgende IG ben je nog een half jaar met de opleiding bezig en dit half jaar doe je ook examen. De totale duur van deze route kan dan 2 jaar zijn. De route verpleegkunde houdt in dat je na de brede oriëntatie nog 2,5 jaar lessen krijgt en praktijkervaring opdoet (totaal 4 jaar).

Met het diploma verzorgende IG kun je bijvoorbeeld werken in de thuiszorg, kraamzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Heb je al een diploma in zorg en welzijn op niveau 2, dan biedt deze opleiding een mooie kans om door te leren en in 2 jaar je niveau 3-diploma te behalen. Je kunt na het behalen van je diploma ook de mbo-4 opleiding Mbo-verpleegkundige gaan doen. Of je verder specialiseren.  

In leerjaar 1 ben je de eerste 15 weken op school, daarna loop je 20 weken stage gedurende 3 dagen per week. In schooljaar 2 loop je het hele jaar stage, de eerste periode 3 dagen en de tweede periode 4 dagen. In deze tweede periode kun je, als je daar aan toe bent, beginnen aan je examens. Het is mogelijk om de opleiding in twee jaar af te ronden.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Blijvend fit, veilig en gezond werken of Inspelen op innovaties in de zorg. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Inenting

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.

Studieduur 2 jaar

Het is mogelijk de studie in twee jaar af te ronden. Hierover ga je in gesprek met je studieloopbaanbegeleider en je praktijkopleider bij je stage. 

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Verzorgende IG bol 3: docent Paul van Boven

E-mail
Verzorgende IG bol 3: docent Paul van Boven

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze