Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (bbl)

Jij maakt het horecabedrijf waar je werkt succesvol

gastvrij
klantvriendelijk
samenwerken
stevig in je schoenen staan
Jij weet hoe je het gasten naar de zin maakt! In het horecabedrijf waar jij zelfstandig als gastheer of gastvrouw werkt, komen mensen graag. Met een gezellig praatje en een vriendelijke ontvangst zorg je voor een warme sfeer.
Play
Play
Play

Tegelijkertijd houd je overzicht over de zaak en controleer je of alles naar wens verloopt. Je ziet er verzorgd uit en bent ook met je houding een voorbeeld voor je collega's. In onverwachte situaties blijf je altijd vriendelijk en correct en sommige buitenlandse gasten kun je helpen in hun eigen taal. Dit leer je allemaal tijdens lessen en situaties in de praktijk.

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw gaat je opleiding verder dan bediening. Ook leer je over voorbereiding en voorraadbeheer. Zo voorkom je dat jullie misgrijpen als er iets nodig is. Inkopen gaat met beleid, want het bedrijf waar jij gaat werken gaat natuurlijk winst maken!

Vragen

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw ga je werken bij bijvoorbeeld een café, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of hotel. Met je diploma kun je ook doorstromen naar de opleiding Leidinggevende bediening op niveau 4, die je dan in 1 jaar kunt afronden.

Bij de bbl-variant van deze opleiding ga je 1,5 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 24 uren per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze