Bedrijfskunde (bol)

Ik wil graag leren hoe een bedrijf werkt en hoe ik de resultaten kan verbeteren

creatief
ondernemend
samenwerken
Met de brede opleiding Bedrijfskunde ontwikkel je je tot een goede manager, leidinggevende of adviseur binnen een middelgrote (groothandels)onderneming. 
Play
Play
Play

Tijdens de driejarige opleiding Bedrijfskunde leg je een stevige basis om je te ontwikkelen tot een goede manager, leidinggevende of adviseur binnen een middelgrote (groothandels)onderneming. In de praktijk houdt dit in dat je met collega’s samenwerkt om het resultaat van de onderneming te verbeteren. Dat doe je door met lef en creativiteit de producten van de onderneming te vermarkten om een zo groot mogelijke omzet te realiseren. Kunnen samenwerken met collega’s op het gebied van bijvoorbeeld financiën, verkoop, logistiek en klantrelaties is daarbij van groot belang.

Er heerst soms wat verwarring over de naam van de opleiding. Onze studie Bedrijfskunde is een variatie op de opleiding Junior manager groothandel. Junior manager groothandel is dan ook de officiële naam en het is een opleiding die door heel Nederland aangeboden wordt. Wij noemen de opleiding Bedrijfskunde omdat er tijdens de opleiding extra aandacht is voor de vakken algemene economie en bedrijfseconomie. Je leert hierdoor niet alleen bedrijfsmatig te denken maar ook een veelomvattend begrip als ‘economie’ te verbinden met aspecten uit het alledaagse leven. Het maakt de opleiding breder dan dat hij strikt genomen is. Ook werken wij in projectvorm, zowel individueel als in teamverband. Door middel van instructiemomenten, workshops en gastlessen krijg je de theorie aangeboden die je nodig hebt om de projecten tot een goed einde te brengen. De projecten zelf hebben altijd een relatie met de praktijk. Goed plannen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je werk lopen als een rode draad door heel de opleiding. Tenslotte vinden wij persoonlijke aandacht heel belangrijk.

Met een diploma op zak ben je goed voorbereid op doorstroom naar het hbo of uitstroom naar werk. Met de theoretische kennis, een ondernemende houding en de praktische vaardigheden die je opgedaan hebt tijdens de opleiding Bedrijfskunde kun je vol zelfvertrouwen iedere vervolgstap nemen.

Vragen

Je kunt aan de slag als medewerker en doorgroeien naar manager, leidinggevende of adviseur bij een kleine of middelgrote (groothandels)onderneming. Je maakt daar analyses over de bedrijfsvoering en werkt samen met je collega's om het resultaat van de onderneming te verbeteren. In de groothandel speel je in op kansen in de markt. Maar je bent ook bezig met alledaagse werkzaamheden. 

Deze opleiding biedt een uitstekende voorbereiding in de vakken bedrijfseconomie, management, logistiek, marketing en sales om succesvol door te kunnen stromen naar bijvoorbeeld de hbo-opleidingen Bedrijfseconomie, Commerciële economie en Small business en Retail management. Ook studenten met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo kunnen hier gebruik van maken, mét een beroepsdiploma op zak. Naast je studie een eigen bedrijf beginnen en later doorstarten kan prima, maar eerst ervaringen opdoen bij verschillende bedrijven is wel ons advies.

Leerjaar 1 is een basisjaar waarin je lessen volgt samen met studenten van de opleidingen Commercieel medewerker en Junior accountmanager.

Praktijkopdrachten vormen de basis van de opleiding. Je krijgt vakkennis aangereikt door de docent (lessen, workshops) of door middel van groepsleren of zelfstudie. In het commercieel centrum werk je aan deze opdrachten van bedrijven in de regio. Denk tijdens jouw leerproces bijvoorbeeld aan coaching tijdens telefonische verkoop, begeleiding in het onderzoeken van de markt, maar ook het pitchen van jouw resultaten aan jouw opdrachtgever. Een effectieve manier van leren waarin veel mogelijkheden zijn voor aanpassingen aan jouw leerstijl.

Tijdens deze pittige opleiding word je uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen. Je leert verkoop- en beïnvloedingstechnieken door commerciële en financiële kennis te gebruiken. De opleiding is een combinatie tussen stage (vanaf leerjaar 2) en school. Je kunt zelf een geschikte stageplek zoeken. 

De leerjaren bestaan uit: 15% keuzedelen, 35% profieldeel, 50% basisdeel.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, online marketing en e-commerce of hbo doorstroom. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf). Deze opleiding biedteen grote kans op werk in de regio Zuidoost-Brabant, blijkt uit cijfers van een onafhankelijke organisaties als S-BB, UWV of CentERdata.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

  • Heb je mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting? Dan kun je met mogelijk instromen in het 2e leerjaar.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

WhatsApp
Contactpersoon: Judith Smits
Docent Business-to-business: Bas van Oorschot

E-mail
Contactpersoon: Judith Smits
Docent Business-to-business: Bas van Oorschot

Instagram
Student Tulsi Gokoel, DM naar: @x.tulsi
Student Freek Hoppenbrouwers, DM naar: @freek_20

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bedrijfskunde past écht bij mij
Harun Aydin
Student Bedrijfskunde

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste