Begeleider maatschappelijke zorg/ervaringsdeskundigheid (bbl)

Mensen helpen met jouw eigen levenservaringen

behulpzaam
communicatief - sociaal
gastvrij
geduldig
stevig in je schoenen staan
Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen.
Play

De opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg inclusief keuzedeel Ervaringsdeskundigheid is specifiek bedoeld voor mensen die hun eigen ingrijpende levenservaringen om willen zetten in professionele ervaringsdeskundigheid. Het kan hierbij gaan om ervaringen met uitsluitingsmechanismen door ontwrichtende gebeurtenissen, trauma’s, psychische- en/of verslavingsproblemen, moeilijke levensomstandigheden, migratiegeschiedenis, generationele armoede of geschiedenissen van emotioneel onbegrip/verwaarlozing.

Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen. Op deze opleiding leer je hoe je dit effectief kunt aanpakken en welke aspecten daarbij betrokken zijn.

Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van deze opleiding, waarbij je in de praktijk de specifieke vaardigheden en nuances van het vak leert. Op deze manier bereiden we je optimaal voor op een betekenisvolle toekomst.

Als ervaringsdeskundige werk je binnen de zorg en/of het sociale domein, waar je mensen begeleidt die te maken hebben met diverse levensproblemen. Jij, als ervaringsdeskundige, bent in staat je goed in te leven in de problemen van anderen. Je biedt ondersteuning bij het formuleren van persoonlijke doelen en geeft de regie hierbij in handen van de individuen zelf. Het begeleiden, samenwerken in een team, adviseren vanuit jouw eigen ervaringsdeskundigheid en het onderhouden van contacten met familie en andere hulpverleners behoren tot je taken.

Daarnaast wordt je opgeleid tot Begeleider Maatschappelijke Zorg. Als Begeleider maatschappelijke zorg begeleid en ondersteun je mensen met een kwetsbaarheid. Je werkt met name in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg. Informatie over deze opleiding kan je vinden op Begeleider maatschappelijke zorg (bbl).

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

Keuzedeel Ervaringsdeskundigheid

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid wordt ook als certificeerbare eenheid aangeboden. Dit is voor personen die al een opleiding hebben gedaan en alleen het keuzedeel willen volgen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Summa & Bedrijf. Aanmelden voor het certificeerbare keuzedeel Ervaringsdeskundigheid kan via aanmelden Summa & Bedrijf.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan het werk als ervaringsdeskundig begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je richt je daarbij op de pijlers van Positieve Gezondheid: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks leven. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een mbo-opleiding als Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg, Sociaal Werker of Verpleegkundige.

Je werkt 20 tot 24 uur per week bij een zorginstelling en je gaat 1 dag per week naar school. In het eerste jaar rond je het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid af.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek. Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid biedt Summa aan in samenwerking met Markieza. Onderdeel van de toelating is een assessment dat zowel door Summa als Markieza wordt uitgevoerd. 

 


Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

De kosten zijn € 4.420,- in het eerste jaar, dit is inclusief het hierboven genoemde schoolgeld voor schooljaar 2024-2025. In de schooljaren daarna wordt het schoolgeld per schooljaar gefactureerd. Het schoolgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Deze opleiding is inclusief het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid.

Het keuzedeel bestaat uit 24 fysieke bijeenkomsten van 6 uur, bestaande uit 4 uur theorie en 2 uur coaching. De eerste 10 weken is er elke week een bijeenkomst en daarna is er om de week een bijeenkomst. Tussentijds ga je aan de slag met opdrachten in de praktijk. Kortom: je gaat het geleerde direct in de praktijk brengen! In dit eerste jaar ligt de nadruk vooral op het keuzedeel ervaringsdeskundigheid, daarnaast maak je ook al een start met de opleiding persoonlijk begeleider Maatschappelijke Zorg.

Studie in Cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

E-mail
Docent Susanne Smits

Instagram
DM naar @summacollegemz

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen
De opleiding zit vol voor schooljaar 2024-2025. Aanmelden is niet meer mogelijk. 
 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste