Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg/ervaringsdeskundige (bbl)

Je eigen ervaring inzetten bij de zorg voor anderen

aanpakken
behulpzaam
geduldig
samenwerken
stevig in je schoenen staan
Heb je ervaring als cliënt binnen de hulpverlening? En wil je die ervaring inzetten om andere mensen te helpen? Dan is deze opleiding iets voor jou. Natuurlijk heb je de hulpverlening die je zelf hebt gehad inmiddels goed afgesloten en een plek gegeven.
Play

Tijdens de opleiding besteed je veel tijd aan het ontwikkelen van je ervaringsdeskundigheid. En aan het onderbouwen en kaderen van je ervaringen. Binnen de hulpverlening zet jij je eigen persoonlijkheid in om anderen te begeleiden. Daarbij leer je werken met allerlei verschillende mensen.

Deze opleiding is een variant van de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Op school en tijdens je werk leer je hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met cliënten, familieleden en collega's. Je bekijkt steeds wat de behoefte en de vraag van de cliënt is, zodat die de regie over zijn eigen leven behoudt. Je bent dus flexibel en werkt op onregelmatige tijden. Daarmee begin je al tijdens je opleiding. 

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Markieza. Door middel van een assessmentdag wordt bekeken of deze opleiding op dit moment voor jou geschikt is.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan het werk als persoonlijk begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je richt je daarbij op de pijlers van Positieve Gezondheid: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks leven. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding als Sociale studies, Pedagogiek of Creatieve therapie.

Je werkt maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf en volgt 1 dag per week onderwijs bij het Summa College. Daarnaast krijg je coaching bij Markieza. 

Wat kan Markieza voor je doen?

 • Markieza ondersteunt bij vragen m.b.t. uitkeringsvraagstukken maar biedt geen pasklare oplossing. Voordat jij je aanmeldt heb je dit al met jouw uitkerende instantie besproken.
 • Markieza ondersteunt bij het verkrijgen van een stageplek maar biedt geen pasklare oplossing.
 • Markieza werkt samen met een aantal werkgevers, maar een eigen werkgever zoeken mag altijd.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 715euro.

Eerste jaar

Opleidingskosten:

 • Wettelijke cursusgeld + coaching leerling door Markieza € 1.903,-
 • Procesbegeleiding (werving & selectie, plaatsing, begeleiding) € 2.022,-
 • Boekengeld € 285,-

Totaal 4.210,-

Tweede en derde jaar
Alle kosten m.b.t. 2e en 3e leerjaar komen ten laste van de werkgever waar een leerling een leer-arbeidsovereenkomst krijgt.

Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid is verweven met de hele opleiding. Gedurende de opleiding doe je kennis op en voer je opdrachten uit. Je sluit het keuzedeel af met een examen in de vorm van een eindproduct en een eindpresentatie.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Mocht je niet voldoen aan de bovenstaande toelatingseisen, bestaat de mogelijkheid om bij ons een toelatingsonderzoek te doen. Na aanmelding bespreken we of dit voor jou van toepassing is.

Assessmentdag
Tijdens een assessmentdag kijken we of deze opleiding bij je past. Het is een pre als je een voorschakeltraject hebt gevolgd in de vorm van:

 • Cursussen: Herstellen doe jezelf, Werken met Eigen Ervaring, TOED of vergelijkbare cursus/ training.
 • Ervaring met het inzetten van je eigen ervaring in het werkveld (als vrijwilliger).

Voor je stage is het belangrijk dat je wordt ingeënt tegen hepatitis B.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Je kunt je aanmelden via de roze button op deze pagina. 

Het is daarnaast belangrijk dat je je aanmeldt bij Markieza. Op deze pagina lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

E-mail
Docent Roos Kusters

Instagram
DM naar @summacollegemz

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze