Dienstverlening Helpende zorg en welzijn (bbl)

Met jouw servicegerichte houding bied je mensen de helpende hand

behulpzaam
communicatief - sociaal
gastvrij
verantwoordelijk
zorgvuldig
Wil jij wat betekenen voor een ander en steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is het beroep Dienstverlening Helpende zorg en welzijn iets voor jou.
Play
Play
Play
In dit vak heb je een servicegerichte houding en bied je mensen de helpende hand. Vaak gaat het om ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen die in hun leefomgeving hulp nodig hebben, maar het kan ook gaan om kinderen in een gastoudergezin.

Je helpt mee in het huishouden, bij activiteiten en eenvoudig administratief- of onderhoudswerk. Ook help je bij verzorgende taken zoals bijvoorbeeld toiletgang, wassen en aankleden. Op school en op je werk leer je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt en breng je deze direct in praktijk. 

Als je start met de opleiding gaan we samen met jou bekijken welke leerroute het beste bij jou past. Afhankelijk van jouw mogelijkheden kan dit beteken dat je de opleiding sneller of langzamer kunt doorlopen.

Vragen

Als helpende zorg en welzijn heb je een baan die geen dag hetzelfde is! Je helpt mensen die om wat voor reden dan ook ondersteuning nodig hebben. Denk aan ouderen die door achteruitgang van hun gezondheid niet alles zelf meer kunnen doen. Je geeft ondersteuning bij huishoudelijke taken en/of verzorging.

Je werkt 20 tot 24 uur per week bij een leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school op maandag of dinsdag.

Je leert mensen ondersteuning te geven bij wat ze nodig hebben. Je kan denken aan hoe je bij wonen, huishouden en persoonlijke verzorging kan helpen. Je leert de mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen en waar ondersteuning nodig is dat te bieden. Ook leer je bij sociale uitjes en andere activiteiten letten op hoe je kan ondersteunen.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kiest daarnaast nog extra keuzedelen om je verder te specialiseren. Meer informatie over de keuzedelen die aangeboden worden bij ‘Keuzevakken’.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 301 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je keuzedelen om je te verbreden of te verdiepen. Bijvoorbeeld Verdieping in de Zorg, Arbo (kwaliteitszorg en hulpverlening), Helpende Plus en Internationaal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. 

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Je hebt een arbeidscontract van minstens 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf voordat je aan de opleiding begint. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek. Kijk voor erkende leerbedrijven op www.brabantzorg.net.

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze vaccinatie kun je niet op stage of werken bij je leerbedrijf.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent Esther Janssen

E-mail
Docent Esther Janssen

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste