Begeleider maatschappelijke zorg (bol)

De beste zorg voor mensen met een kwetsbaarheid

aanpakken
behulpzaam
communicatief - sociaal
stevig in je schoenen staan
zorgvuldig
Als begeleider Maatschappelijke Zorg begeleid en ondersteun je mensen met een kwetsbaarheid. Je werkt met name in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg.
Play

Deze nieuwe opleiding leidt op tot begeleider maatschappelijke zorg. Je bent werkzaam in zorginstellingen die ondersteuning en zorg bieden op het gebied van wonen, scholing, werk en of vrije tijd aan mensen met een kwetsbaarheid. Je biedt tijdelijke of permanente ondersteuning bij dagelijkse bezigheden en bij het kunnen functioneren in de samenleving. Je zorgt ervoor dat deze mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.

Je leert hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met kwetsbare doelgroepen, hun familieleden en collega’s. Samen met deze partijen bepaal je bij welke activiteiten jouw hulp nodig is. Dat kan variëren van ondersteunen bij een activiteiten tot helpen bij wassen, aankleden of toiletbezoek. Houd rekening met onregelmatige werktijden.

Deze opleiding is de nieuwe versie en een combinatie van de eerdere opleidingen Begeleider specifieke doelgroepen en Begeleider gehandicaptenzorg.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan het werk als begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je richt je daarbij op de pijlers van Positieve Gezondheid: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks leven. Verder leren kan ook. Bijvoorbeeld met een opleiding op mbo niveau 4, zoals Pedagogisch werk, Sociaal werk of Maatschappelijke zorg.

Je doorloopt tijdens de opleiding de start-, hoofd- en afstudeerfase van de opleiding. Je volgt theorie en praktijklessen op school. Na de eerste 20 schoolweken start je met stage. Gedurende de opleiding ga je steeds meer stage lopen.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzevakken (ook keuzedelen genoemd) om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Wijkgericht Werken, Mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag, Mensen met niet aangeboren hersenletsel, Personen met verward gedrag, Ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking, Expressief Talent, Blijvend Fit, veilig en gezond werken, Verpleegtechnisch handelen. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in Cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

E-mail
Docent Roos Kusters

Instagram
DM naar @summacollegemz

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze