Eerste autospuiter (bbl)

Beschadigde delen eruit laten zien als nieuw. Laat dat maar over aan een gespecialiseerd autospuiter!

geduldig
handig
leidinggeven
nauwkeurig
zelfstandig
Van een deur met een diepe kras tot een kaal carrosseriedeel. Als eerste autospuiter laat je ze er weer uitzien als nieuw, met precies dezelfde kleur. Binnen jouw bedrijf ben jij straks het eerste aanspreekpunt voor autospuitwerk.
Play

Van een deur met een diepe kras tot een kaal carrosseriedeel. Als eerste autospuiter laat je ze er weer uitzien als nieuw, met precies dezelfde kleur. Binnen jouw bedrijf ben jij straks het eerste aanspreekpunt voor autospuitwerk.

Het eerste jaar van de opleiding leer je ook spatborden, motorkappen en deuren uitdeuken. Je leert autoruiten herstellen en vernieuwen en nieuwe spatborden of bumpers monteren. Ook elektronica en hydraulica komen aan bod. Daarna ga je je specialiseren in autospuiten.

Je volgt je lessen in een speciaal praktijkcentrum, een echte werkplaats met de modernste technische middelen. Daar leer je veilig en nauwkeurig werken. Naast het spuiten zelf wordt veel aandacht besteed aan het voorbewerken voor de spuiterij en het afleveren van gespoten delen.

Je werkt de hele dag met schadeauto's, van klassiekers tot de nieuwste modellen. Als autoliefhebber zorg jij ervoor dat ook anderen weer verliefd op deze auto's kunnen worden!

Vragen

Als eerste autospuiter ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een autoschadeherstelbedrijf of afdeling autoschade bij een autobedrijf. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding Autoschadetechnicus. Deze opleiding wordt niet door Summa verzorgd.

Je werkt 4 dagen per week bij een leerbedrijf en gaat 1 dag per week naar school.

De opleidingen Eerste autoschadehersteller en Eerste autospuiter starten met een gezamenlijk jaar. Vanaf het tweede leerjaar richt je je meer op autospuiten.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Automotive magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

  • Heb je een diploma mbo basisberoepsopleiding niveau 2 (in dezelfde richting)? Dan kun je instromen in het tweede leerjaar van de opleiding.
Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
docent Paul Maas

E-mail
docent Paul Maas

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Een toekomst als autospuiter
Joshua Coe
Oud-student Eerste autospuiter

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste