Instructeur mbo (bbl)

Binnen elke beroepsgroep kun je Instructeur worden in het vo en mbo!

behulpzaam
communicatief - sociaal
geduldig
plannen - organiseren
zelfstandig
Met deze opleiding basis van de nieuwe bekwaamheidseisen word je in één jaar pedagogisch en didactisch bekwaam.

Als instructeur werk je veelal zelfstandig onder verantwoordelijkheid van een docent met een groep of met individuele studenten. Je maakt deel uit van een onderwijsteam en je stemt je werkzaamheden steeds af met collega's in het team.

Met deze opleiding leer je hoe je kennis op de juiste manier overbrengt. Je verzorgt natuurlijk instructies en lessen. Daarnaast begeleid je studenten binnen verschillende vakgebieden en ontwikkelingen.

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag als instructeur in het middelbaar beroepsonderwijs. De opleiding kan ook een mooie opstap zijn richting het behalen van een lesgeefbevoegdheid.

Deze specialistenopleiding duurt 1 jaar. De opleiding bestaat uit beroepsspecifieke en generieke onderdelen. Onder de beroepsspecifieke onderdelen verstaan we pedagogiek en didactiek. Het keuzedeel, de REN-vakken (rekenen, Engels en Nederlands) en de inspanningsverplichting voor loopbaan en burgerschap vallen onder de generieke onderdelen.

Je hebt wekelijks les op dinsdag van 13.00 - 21.00 uur. Naast les- en werktijd moet je rekening houden met ongeveer ±120 uur zelfstudie op jaarbasis.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je een werk/stageplek nodig waar je minimaal 2 dagen per week werkzaam bent als instructeur. Bovendien heb je minimaal nodig:

  • diploma mbo niveau 3, alleen indien werkzaam op een niveau 3 opleiding, of;
  • diploma mbo niveau 4.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten & studenten:

E-mail
Stuur een e-mail naar het team van de opleiding

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste