Onderwijsassistent (bbl)

Alle leerlingen krijgen de aandacht die ze verdienen

aanpakken
behulpzaam
communicatief - sociaal
leidinggeven
samenwerken
Leraren komen soms handen tekort in de klas. Gelukkig hebben ze jou! Als onderwijsassistent zorg jij dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen.
Play
Play
Play
Je weet van aanpakken en houdt van samenwerken. Je beheerst de lesstof en brengt die op de juiste manier over op de leerlingen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar begeleidt bij hun ontwikkeling. Je bereidt lesactiviteiten voor en helpt de leraar of lerares bij de administratie, het toezicht en de coördinerende taken binnen de school. Verder ga je aan de slag met vakken als pedagogiek, didactiek, muziek, sport en bewegen, beeldende vorming en drama. 

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag als onderwijsassistent. Je werkt dan in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs of het speciaal onderwijs. Je kunt ook werken bij een brede school of een integraal kindcentrum. Verder leren kan ook. Je volgt dan een hbo-opleiding, zoals Pabo, Lerarenopleiding, Pedagogiek, Sociale studies, Toegepaste psychologie en Logopedie.

Je werkt minimaal 2 dagen en bij voorkeur 3 tot 4 dagen per week als onderwijsassistent en je gaat 1 dag in de week naar school (middag en avond).

De opleiding duurt 3 jaar, maar het is mogelijk om middels een maatwerktraject de opleiding in kortere tijd af te ronden. Als blijkt dat je de vaardigheden, discipline en zelfstandigheid hebt en je een hogere studiebelasting aan kunt, kun je in aanmerking komen voor dit traject. Dit wordt altijd met je besproken.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemend gedrag, specialist passend onderwijs of voorbereiding pabo. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Onderwijsassistent: docent Marieke van Lankvelt

E-mail
Onderwijsassistent: docent Marieke van Lankvelt

Instagram
DM naar @summacollegepwoa

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik voel me erg gewaardeerd in het speciaal onderwijs
Laura Persoons
Oud-student Onderwijsassistent
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen van weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest van ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze