Onderwijsassistent (bol)

Alle leerlingen krijgen de aandacht die ze verdienen

behulpzaam
communicatief - sociaal
geduldig
leidinggeven
samenwerken
Leraren komen soms handen tekort in de klas. Gelukkig hebben ze jou! Als onderwijsassistent zorg jij dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen.
Play
Play
Play
Je weet van aanpakken en houdt van samenwerken. Je beheerst de lesstof en brengt die op de juiste manier over op de leerlingen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar begeleidt bij hun ontwikkeling. Je bereidt lesactiviteiten voor en helpt de leraar of lerares bij de administratie, het toezicht en de coördinerende taken binnen de school. Verder ga je aan de slag met vakken als pedagogiek, didactiek, muziek, sport en bewegen, beeldende vorming en drama. 

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag als onderwijsassistent. Je werkt dan in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs of het speciaal onderwijs. Je kunt ook werken bij een brede school of een integraal kindcentrum. Verder leren kan ook. Je volgt dan een hbo-opleiding, zoals Pabo, Lerarenopleiding, Pedagogiek, Sociale studies, Toegepaste psychologie en Logopedie.

Het eerste deel van de opleiding ga je vooral zelf naar school. Later loop je meer stage. Je bent dan afwisselend op school en op je stageadres.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Stage

Summa Welzijn coördineert de stages. Je kunt daarvoor kiezen uit veel erkende stageplaatsen. Zo vind je altijd wel een plekje binnen het type onderwijs dat het beste bij jou past. In het 2e en 3e jaar kun je zelfs stage lopen in het buitenland.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Onderwijsassistent: docent Kevin van Aarle
Onderwijsassistent: docent Youssra Bouzka

E-mail
Onderwijsassistent: docent Kevin van Aarle
Onderwijsassistent: docent Youssra Bouzka

Instagram

DM naar @summacollegepwoa

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik voel me erg gewaardeerd in het speciaal onderwijs
Laura Persoons
Oud-student Onderwijsassistent
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze