Scherp blijven en personen, gebouwen of transporten veilig houden
Als beveiliger kun je werken bij de veiligheidsdienst van een bedrijf. Of voor een beveiligingsbedrijf waarvoor je op verschillende plaatsen gaat werken. Een beveiliger kan onder andere werken bij kantoren, scholen, vliegvelden, alarmcentrales, bedrijventerreinen, ministeries, evenementen, gevangenissen of op geld- en waardetransporten. Na het behalen van je diploma kun je je specialiseren met behulp van cursussen. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 bol-opleiding Coördinator beveiliging.
Je werkt 4 dagen (minimaal 24 uur) per week bij een leerbedrijf. Daarnaast volg je 1 dag per week lessen op school. De opleiding duurt maximaal 1 jaar.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Examenkosten
De beroepsexamens worden afgenomen door branche-vereniging SVPB. De kosten vind je op hun website.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
- diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan is het onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk om te starten met de opleiding. Je krijgt een AMN test op te bepalen of je kans maakt de opleiding succesvol af te ronden.
Een rijbewijs is in veel gevallen pre.
Werk
Voordat je aan de opleiding begint, ga je zelf op zoek naar een leerwerkbedrijf in het vakgebied waar je minimaal 24 uur per week werkt. Via Stagemarkt vind je een lijst met erkende leerbedrijven. Bij aanvang van je werk vindt een screening plaats door de politie. Je mag in het verleden niet in aanraking zijn geweest met politie of justitie.
Je wordt door de politie gescreend voordat je bij je leerbedrijf kunt starten. Het leerbedrijf vraagt dan de zogenaamde ‘groene pas’ aan bij korpschef. Om deze pas te krijgen, mag je geen veroordeling (geldboete, taakstraf, vrijheidsstraf) hebben. De politie kijkt 8 jaar terug dus je moet langer dan 8 jaar in Nederland wonen op het moment dat je met de opleiding start.
Ben je nog niet 8 jaar woonachtig in Nederland? Dan moet je een document uit je land van herkomst kunnen overleggen waarin staat dat je niet in aanraking bent geweest met de politie aldaar.
Jouw studie: Beveiliger (bbl)
Als beveiliger houd je alles goed in de gaten. Zie je iets afwijkends, dan schat je de situatie in en onderneem je actie. Je spreekt bijvoorbeeld iemand aan op zijn gedrag, verleent eerste hulp of houdt iemand aan.Je probeert onveilige situaties en crimineel gedrag te voorkomen. Vaak is jouw aanwezigheid al genoeg. Toch blijf je scherp.
Soms heb je te maken met gasten, bijvoorbeeld bij een toegangscontrole. Je stelt je dan netjes en dienstverlenend op, maar straalt wel overwicht uit. Dit gastheerschap, zoals dat heet, leer je op school en tijdens je stage. Ook andere onderdelen van het vak leer je op deze manier. Zoals toezicht houden op de veiligheid van gebouwen. En actie ondernemen in noodgevallen.
Jij ziet en hoort alles. Samen met je team houd jij personen, gebouwen of transporten veilig.
“Vriendelijk blijven en tegelijk een situatie goed oplossen”
Vivian van der PolStudent Beveiliger
Lees meer
“Vriendelijk blijven en tegelijk een situatie goed oplossen”
Door: Vivian van der Pol, Student Beveiliger
“Ik werk bij EBM Security en sta vooral bij evenementen en horeca, maar ook bijvoorbeeld in het Designer Outlet in Roermond. Ik heb er nog een baan naast, maar ik vind beveiliging leuker. Hier wil ik graag in door.
Mijn leukste ervaring was tijdens de Oktoberfeesten in Sittard. Daar heb ik in een grote feesttent in 5 dagen met alles te maken gehad. Ik werd voor de leeuwen gegooid maar ben daar heel goed uitgekomen. Ze zien hoe je reageert op bijvoorbeeld lastige en vrolijke mensen. Je moet altijd vriendelijk blijven en een situatie goed oplossen.
De sfeer op school bevalt me goed. Als je inzet toont, zie je dat de leraren ook hun best doen voor je. Je hebt eigen verantwoordelijkheid en leert op je eigen tempo. Als tip wil ik je meegeven dat je goed moet plannen en overleggen. Als je iets niet snapt is dat geen probleem, als je het maar aangeeft dan kunnen ze je tenminste helpen.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?