Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (bbl)

Oog voor de ontwikkeling van kinderen

aanpakken
communicatief - sociaal
klantvriendelijk
Jij coördineert het werk in de kinderopvang, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of een centrum voor buitenschoolse opvang. Je helpt ook bij het verzorgen en begeleiden van de kinderen.
Play
Play
Play
Jij coördineert het werk in de kinderopvang, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of een centrum voor buitenschoolse opvang. Je bent het aanspreekpunt voor de ouders en je collega’s. Daarbij volg je steeds de ontwikkeling van de kinderen. Je signaleert achterstanden en probleemgedrag, en stemt de begeleiding hierop af. Natuurlijk help je ook bij het verzorgen en begeleiden van de kinderen.

Tijdens de opleiding leer je verschillende pedagogische vaardigheden. Je begeleidt kinderen in hun ontwikkeling en leert hoe je het werk organiseert en coördineert. Je gaat op een respectvolle manier het gesprek aan met ouders. Ook zorg je voor veiligheid en een goede sfeer in de groep.

De volledige opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker duurt formeel 3 jaar. De meeste studenten ronden de opleiding echter in 2 jaar af. 

Bij de bbl-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang richten wij ons op onderwijs aan volwassenen. Indien je jonger bent dan 18 jaar, raden wij je aan om de bol-opleiding kiezen.

De volledige opleiding duurt formeel 3 jaar. Heb je al een relevant diploma op niveau 3? Je kunt dan de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker in één jaar afronden. 

Vragen

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal. Je kunt ook voor jezelf beginnen met een eigen kinderdagverblijf of gastouderopvang. Of je gaat werken bij een buitenschoolse opvang (BSO) of als nanny. Verder leren kan ook. Je volgt dan een hbo-opleiding, zoals Pedagogiek, Sociale studies, Management kinderopvang, Pabo, Toegepaste psychologie of Logopedie.

Naast theoretische verdieping in verschillende vakken (zoals pedagogiek en ontwikkelingspsychologie) besteden wij aandacht aan leidinggevende/coördinerende vaardigheden en actieve communicatie. Je krijgt les op een vaste dag in de week, in de middag-/avonduren.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

De volledige opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang duurt formeel 3 jaar. De meeste studenten ronden de opleiding echter in 2 jaar af. 

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je als pedagogisch medewerker tenminste 610 uur op jaarbasis werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten: 

E-mail
Pedagogisch werk: docent Saloua Kaddouri

Instagram
DM naar @summacollegepedagogischwerk

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze