De zaak runnen met gemotiveerd personeel
Als leidinggevende bediening kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een restaurant, vergader-/congrescentrum, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld de Hogere Hotelschool of de Lerarenopleiding Hogere Hotelschool.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
De opleiding is onderdeel van Hospitality niveau 3/4. Dit betekent dat je het eerste jaar samen met studenten van Summa Facilitair in de klas zit. Je maakt kennis met de opleidingen van Summa Facilitair en Summa Horeca op niveau 3 en 4. Later in het jaar maak je een keuze voor je uiteindelijke vak.
Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
- Heb je een diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw niveau 3? Dan is er de mogelijkheid om in 1 jaar leidinggevende te worden.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Leidinggevende bediening (bol)
Als leidinggevende bediening ben jij mede verantwoordelijk voor het personeel. Je bewaakt de werk- en handelswijzen en ondersteunt en adviseert de medewerkers waar nodig.Je werkt mee aan het opleiden van medewerkers en informeert hen over beroepsgerichte zaken. Je geeft leiding aan een team en werkt zowel voor als achter de schermen. Met jou aan het roer verlopen de dagelijkse werkzaamheden soepel en zijn je gasten tevreden.
Je leert praktijkgericht over bijvoorbeeld financieel management, commercieel handelen en rapporteren. Tijdens de lessen werk je mee aan het afdelingsplan en de personeelsplanning, begrotingen en budgetten en bijvoorbeeld het begeleiden, beoordelen en werven van medewerkers.
Samen met de leidinggevende keuken run je de zaak en doe je er alles aan om het horecabedrijf succesvol en winstgevend te laten zijn. Gemotiveerde medewerkers zijn hiervoor een voorwaarde. Net als je collega's werk je op onregelmatige tijden, maar je geniet ook van dezelfde goede werksfeer. Een verantwoordelijk vak binnen de horeca.
Je start op niveau 3 en rond deze periode ook af met een mbo-diploma niveau 3. Daarna kun je doorgaan voor een diploma op niveau niveau 4.
Waar leren en werken samenkomen
"Horeca is hard werken, maar de hele sfeer is zo gezellig"
Lees het verhaal van Rutger VermeulenStudent Leidinggevende bediening
Lees meer
"Horeca is hard werken, maar de hele sfeer is zo gezellig"
Door: Lees het verhaal van Rutger Vermeulen, Student Leidinggevende bediening
"Ik ben heel enthousiast over de opleiding. Vooral omdat we zoveel praktijklessen krijgen. Drie keer in de week draai je echt een dienst in het restaurant op school. Dat vind ik de leukste lessen. Wij als studenten Leidinggevende bediening krijgen ook de kans om te leren leiding te geven aan de studenten van niveau 2 en 3 in de bediening. De overige twee dagen krijgen we ook wat theorie.
Op dit moment loop ik 5 weken stage. Een hele leuke ervaring, een leuk bedrijf ook. Ik werk bovendien samen met een medestudent die daar stage loopt als kok. Omdat ik zo enthousiast ben over de opleiding, mocht ik ook op de open dag staan om voorlichting te geven. Superleuk om te doen!
Horeca is hard werken, maar de hele sfeer is zo fijn en gezellig. Het is gewoon fijn iedereen te helpen en het naar hun zin te maken."
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?