Creatief, professioneel en vakkundig werken met hout
Na deze opleiding kun je aan het werk in de meubel-, scheeps of interieurbranche, bijvoorbeeld als productontwerper, productontwikkelaar, werkvoorbereider, leidinggevende of projectbegeleider. Verder studeren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding zoals Designacademie, Meubelontwerper, Bouwtechnische bedrijfskunde, Leraar bouwtechniek of Technische bedrijfskunde. Je kunt je werkgebied ook verbreden en overstappen naar de timmerindustrie of de houthandel.
Naast de lessen op school loop je ieder jaar stage. In leerjaar 1 en 2 loop je 10 weken stage. In leerjaar 3 en 4 loop je 20 weken stage. Deze stages zijn gericht op je specialisatie: Ontwerpen en vormgeven van meubels en interieurproducten, werkvoorbereiden, leidinggeven of ondernemen.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over ondernemen, leidinggeven, werkvoorbereiden of ontwerpen. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Heb je een diploma mbo vakopleiding niveau 3 in dezelfde richting, dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden.
Kies je voor de specialisatie Werkvoorbereider, dan is een 3-jarige opleiding mogelijk t.b.v. aansluiting op het hbo.
Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Ondernemend meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer (bol)
Mooie meubels maken, creatieve kasten creëren of een onmisbare schakel worden in de meubel/interieurindustrie, het kan met deze brede opleiding tot meubelmaker en interieurbouwer.Tijdens deze creatieve opleiding leer je eerst de basis, waaronder machinaal houtbewerken, technisch tekenen, materialenleer en constructieleer. Zo kom je erachter waar je interesses liggen. Je kunt je vervolgens met keuzedelen in verschillende richtingen specialiseren, bijvoorbeeld:
- Ontwerpen en vormgeven van meubels en interieurproducten
- Werkvoorbereiden
- Leidinggeven
- Ondernemen
Op school leer je werken en omgaan met uitdagende projecten, zoals het interieur van een winkel, kantoor of woonhuis. Je maakt bijvoorbeeld keukens of badkamers.het interieur van een restaurant. Daar doe je alles voor: tekeningen en planningen maken, werkvoorbereiden en natuurlijk zelf uit hout en verschillende andere materialen de mooiste producten maken.
Je ontdekt zo of jij plezier haalt uit creatieve ontwerpen, strakke afwerkingen of perfecte planningen. Welke richting je ook op wilt, met deze opleiding timmer je stevig aan de weg.“Tekenen en creatief bezig zijn is echt iets voor mij”
Milan BeelenStudent Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
Lees meer
“Tekenen en creatief bezig zijn is echt iets voor mij”
Door: Milan Beelen, Student Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer
“Het leuke aan deze opleiding is dat je na ieder project echt iets tastbaars in handen hebt. Een sidetable bijvoorbeeld, of een dressboy. Ik heb zelfs al een keer een nieuw nachtkastje voor mezelf gemaakt. We leren alle stappen: van de eerste schets tot een bruikbaar meubel. Daarbij gebruiken we het programma Autocad om het ontwerp tot op de millimeter uit te werken. We leren ook hoe we massief hout en plaatmateriaal op de juiste manier kunnen frezen. En uiteindelijk zetten we het meubel natuurlijk zelf in elkaar. Ik vind vooral het ontwerpen en tekenen leuk. Daar wil ik me later vooral mee bezighouden. Lekker tekenen en creatief bezig zijn is echt iets voor mij.”
“De sfeer op school is goed en we hebben leuke docenten. In onze klas zit wel maar één meisje en dat is jammer. Volgens mij is deze opleiding juist ook voor meisjes heel leuk.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?