Trots op handgemaakt brood en banket
Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als uitvoerend bakker kun je aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend bakker.
Je volgt 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 253 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Engels, over streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
- diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Uitvoerend bakker (bbl)
Vers brood, heerlijke koekjes en mooie vormen: je hebt ze dagelijks in je handen. Als uitvoerend bakker maak jij van verschillende degen het lekkerste brood en banket. Met de hand dus, en dat maakt je vak extra leuk. Zo maak je producten die nergens anders te koop zijn.
In de moderne bakkerij op school leer je veel handmatige technieken. Ook leer je hygiënisch werken en hoe je verse producten kunt bewaren. Warenkennis is dus heel belangrijk. Soms help je mee in de winkel, dan moet je er netjes en verzorgd uitzien.
Het werk in een bakkerij begint vaak ’s nachts. Rond de feestdagen is het extra druk. Je werkt meestal als andere mensen vrij zijn. Maar als uitvoerend bakker heb je dat ervoor over. Je leert een echt, ambachtelijk vak en kunt trots zijn op je werk!
Waar leren en werken samenkomen
“Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen”
Babette RoosenStudent Uitvoerend bakker, brood en banket
Lees meer
“Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen”
Door: Babette Roosen, Student Uitvoerend bakker, brood en banket
“Ik heb eerst de uitstroomrichting brood behaald, daarna banket. Aan banket kun je tijdens het afwerken meer aandacht besteden. Dat priegelwerk is wel mijn ding. Natuurlijk is het lastig om er vanaf te blijven. Ik denk voortdurend ‘wat zal ik in de pauze eens gaan eten’.
Op school krijg ik goede begeleiding van mijn mentor. Samen kijken we wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Daar leer ik veel van. Als tip wil ik je meegeven dat je zelf inzet moet tonen. Als je het op halve kracht doet, dan gaat het niet lukken.
Ik wilde bakker worden en heb toen in de buurt rondgemaild. Ik kon al snel bij Bakkerij Hoekx in Valkenswaard beginnen en tegelijk starten met de opleiding. Toen ik voor het eerst in de bakkerij kwam, dacht ik ‘hoe moet ik dit in godsnaam doen?’. Nu 3 jaar later kan ik ineens alles. Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen.
Ik ben nu zwanger. Eerst even voor de kleine zorgen en daarna ga ik weer werken. Midden in de nacht opstaan ben ik gewend, dat is wel fijn.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?