Ambachtelijk brood en banket om van te watertanden: jij bedenkt en maakt het
Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als zelfstandig werkend banketbakker kun je aan de slag in een ambachtelijke banketbakkerij of grotere banketbakkerszaak. Als zelfstandig werkend bakker kun je bijvoorbeeld werken bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding Leidinggevende bakkerij of Patissier.
Je volgt gemiddeld 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
- Heb je een mbo-diploma Uitvoerend bakker niveau 2 of andere relevante vooropleiding? Dan kun je eventueel vrijstellingen (en dus verkorting van de studieduur) krijgen.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Zelfstandig werkend bakker (bbl)
Lekker brood en banket moet er ook lekker uitzien. Daarom kiezen vooral creatieve en handige mensen voor het vak van zelfstandig werkend bakker. Tijdens deze opleiding kies je een afstudeerrichting: brood, banket of een combinatie van de twee. Bij elke richting creëer jij met de hand de mooiste en lekkerste bakkerijproducten.
Bonbons of petit fours bijvoorbeeld, zorgvuldig gedecoreerd en gepresenteerd in de door jou ingerichte vitrine. Of speciale gevulde broden, buitenlandse broodsoorten, beschuit of sierwerk van brood. Je denkt na over wat je maakt en waarom mensen jouw product zouden willen kopen. Presentatie is heel belangrijk voor de verkoop.
Je leert hoe je hygiënisch en snel maar nauwkeurig werkt. En hoe je samen met je collega's het productieproces draaiende houdt. Je geeft ook leiding aan beginnende (banket)bakkers, dus je moet goed met mensen kunnen omgaan. Een verantwoordelijk, ambachtelijk vak!
Waar leren en werken samenkomen
“Extra leuk als een zelfontworpen gebakje goed verkoopt”
Steffie RamakersStudent Zelfstandig werkend bakker, brood en banket
Lees meer
“Extra leuk als een zelfontworpen gebakje goed verkoopt”
Door: Steffie Ramakers, Student Zelfstandig werkend bakker, brood en banket
“Ik ben begonnen aan de bol-opleiding. Toen mijn stagebedrijf me een baan aanbood, ben ik verdergegaan in de bbl. Het bedrijf is super. Het bestaat pas een paar jaar en ik heb jonge collega’s dus we hebben veel gemeen. Ik doe van alles, ook in de winkel. Laatst werd een door mij ontworpen gebakje goed verkocht, extra leuk. Vroeg opstaan is geen probleem, dat is gewoon het ritme waar je inzit.
Om dit vak te kunnen doen moet je naast een ochtendmens ook fysiek fit zijn. Je moet vaak zwaar tillen. Veel studenten denken vooraf dat de opleiding tot banketbakker is zoals ‘Heel Holland Bakt’ maar het is veel meer dan dat. Als bakker moet je alles weten, niet alleen de leukste en mooiste dingen.
Mijn hart ligt bij banket. Het is wat specialer, je kunt er je creativiteit in kwijt. Vooral in het werken met chocolade. En ja, het is nog steeds moeilijk om er vanaf te blijven. Toen ik net begon met mijn studie, won ik met een abrikozenvlaai de eerste prijs tijdens de Vlaaikeuring. Na banket te hebben gedaan, studeer ik nu voor de uitstroomrichting brood. Met beide uitstroomrichtingen kun je als bakker eerder aan de slag.”
“Ook op school is het fijn werken”
Tom ReuversStudent Zelfstandig werkend bakker, brood
Lees meer
“Ook op school is het fijn werken”
Door: Tom Reuvers, Student Zelfstandig werkend bakker, brood
“Ik werk al vanaf mijn 14e bij een bakkerij en wil al jaren graag bakker worden. Ik doe de opleiding nu versneld in 2 jaar. Hierna ga ik de opleiding tot leidinggevende doen en vervolgens de cursus Praktijkbegeleider om studenten te kunnen begeleiden op de werkvloer. Op school is een rustige werkomgeving gecreëerd, dat vind ik prettig. Het is ook fijn dat mijn mentor altijd beschikbaar is, ook via de app.
Tijdens de rayonwedstrijd van regio Zuid heb ik de eerste prijs behaald met onder andere Marikenbrood. Moeilijk met bakken, want de vulling moet perfect in het midden zitten. Een spannend moment dus als ze het brood doorsnijden, maar alles was goed gegaan. Daarna heb ik deelgenomen aan de Nederlands kampioenschappen waar ik vierde werd. Een erg leuke ervaring.
Als ik eenmaal bezig ben met bakken dan wil ik het liefst de hele dag doorgaan. Ik maak steeds iets nieuws. Vandaag heb een ik een nieuw recept bedacht, ik heb zin om dat zo meteen uit te proberen. Als we op het werk een recept aanpassen, beoordelen we met de bakkers en de baas samen het eindresultaat. Daarna gaan we het product bijschaven of verkopen natuurlijk.
Als je iets wil bereiken, moet je er helemaal voor gaan. Met inzet lukt het wel.”
“Bij verschillende bedrijven leer je telkens iets nieuws”
Giel VermeulenStudent Zelfstandig werkend bakker, brood
Lees meer
“Bij verschillende bedrijven leer je telkens iets nieuws”
Door: Giel Vermeulen, Student Zelfstandig werkend bakker, brood
“Ik heb eerst mijn diploma in dierenverzorging behaald, maar dat was toch niks voor mij. Toen maar bij mijn vader in de bakkerij gaan werken. Dat is zo goed bevallen, ik vind het keileuk om te doen. Zit denk ik toch in het bloed, ik ben de vijfde generatie die bakker wordt.
Ik probeer bij zoveel mogelijk verschillende bedrijven te werken. Je leert steeds iets nieuws. Bij een groot bedrijf leer je bijvoorbeeld meer over planning en logistiek, bij een klein bedrijf leer je het ambacht. Uiteindelijk wil ik een eigen bedrijf beginnen.
Je werkt veel ’s nachts en maakt lange dagen. Ik vind dagen van 12 uur geen probleem. Als je gemotiveerd bent, gaat het vanzelf.
Voor mijn examen heb ik een krentenbrood met muesli en drie soorten noten gemaakt. Een beetje experimenteren, daar haal ik mijn voldoening uit. Die kans krijg je hier op school ook. Je leert hier op je eigen niveau, je maakt je eigen planning. Ik doe de opleiding versneld.
Dit jaar doe ik mee aan de verkiezing van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Vandaag ga ik 4 uur lang oefenen op mijn worstenbroodjes. Naast werk, sport en vrienden dus, helaas zit er maar 24 uur in een dag.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?