Boulanger (bbl)

In korte tijd naar het hoogste niveau in de wereld van brood

communicatief - sociaal
creatief
plannen - organiseren
samenwerken
zorgvuldig
Als boulanger ben je innoverend en steeds op zoek naar producten die aansluiten bij trends en klantenwensen.
Play
Play
Play

De boulanger is de echte vakman of vakvrouw met passie voor brood. Bij het maken van producten heb je oog voor detail en de decoratie van je broodproducten. Je gaat uiteraard zorgvuldig en hygiënisch te werk.

De opleiding concentreert zich op producten op desembasis. De luxe Franse zoete degen als brioche en croissants maar ook de dieetproducten en de buitenlandse broodsoorten zijn onderwerpen die aan bod komen in deze brede opleiding. We leren je anders kijken dan alleen het ‘standaard’ busbrood en de krentenbol waarbij je mag experimenteren met smaken en texturen.

Het is in deze functie belangrijk dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Je bent de specialist op de werkvloer en weet ook je collega’s goed te begeleiden en te motiveren. Door je betrokkenheid voelt het echt als jouw bakkerij en jouw brood, dus je doet er samen met je team alles aan om de beste producten te ontwikkelen en produceren.  

Op school borduren we voort op je kennis van alle technieken en vaardigheden die je in eerdere opleidingen hebt verworven, maar leer je ook waarom je ze toepast. Je werkt veel in de praktijk en leert door te experimenteren met succesvolle recepten. Deze opleiding is uitdagend, pittig en bereidt je voor op een glansrijke carrière als boulanger.

Nieuw: ook voor koks!

Als kok kun je deze opleiding volgen om bijvoorbeeld je tafelbrood of het brood bij het ontbijtbuffet naar een hoger niveau te tillen. Met je diploma Zelfstandig werkend kok niveau 3 of Gespecialiseerd kok niveau 4 kun je in 1,5 jaar je diploma Boulanger halen!

Vragen

Als boulanger ben je de specialist op de bakkersvloer. Je kunt gaan werken in grote en kleine bakkerijen die meer willen bieden dan het standaard assortiment. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo of de mbo-opleiding Patissier (bbl of bol).

Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast volg je 1 dag per week lessen op school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 735 euro.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:

  • diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3, of;
  • diploma mbo Allround bakker, niveau 3, of;
  • diploma mbo Patissier, niveau 4, of;
  • diploma mbo Leidinggevende bakkerij, niveau 4.

Ook als kok kun je deze opleiding volgen. Het traject duurt dan 1,5 jaar, een half jaar langer waarin je belangrijke vaardigheden van het bakkersvak leert. De toelatingseisen zijn dan:

  • diploma mbo Zelfstandig werkend kok, niveau 3
  • diploma mbo Gespecialiseerd kok, niveau 4

Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Op de Facebook-pagina van Summa Brood & Banket https://www.facebook.com/SummaBroodenBanket/ worden regelmatig vacatures gedeeld en tips uitgewisseld.

Tijdens de opleiding krijg je de vakken:

  • Leren loopbaan en burgerschap
  • Nederlands (niveau 3F)
  • Engels
  • Rekenen (niveau 3F)
  • Vakleer en grondstoffenkennis
  • Keuzendelen
  • Digitaal portfolio
  • Praktijkvoorbereiding
  • Praktijklessen en proefondervindelijk bakken

    Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

    WhatsApp
    Docent Mark Wils

    E-mail
    Docent Mark Wils

    Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

    Blijf op de hoogte

    NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

    Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

    Bekijk ook eens deze opleidingen

    Maak kennis

    Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

    Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

     

    Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

    Maak kennis2 default cta-footer