Jij maakt het horecabedrijf waar je werkt succesvol
Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw ga je werken bij bijvoorbeeld een café, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of hotel. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Leidinggevende bediening op niveau 4.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Met een diploma vmbo-B of Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (niveau 1) kun je je aanmelden voor de opleiding Gastheer-/vrouw niveau 2. Vervolgens is er de mogelijkheid om door te stromen naar Zelfstandig werkend gastheer-/vrouw. Met dit diploma kun je de opleiding in 2 jaar afronden.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (bol)
Jij weet hoe je het gasten naar de zin maakt! In het horecabedrijf waar jij zelfstandig als gastheer of gastvrouw werkt, komen mensen graag. Met een gezellig praatje en een vriendelijke ontvangst zorg je voor een warme sfeer.Tegelijkertijd houd je overzicht over de zaak en controleer je of alles naar wens verloopt.
Je ziet er verzorgd uit en bent ook met je houding een voorbeeld voor je collega's. In onverwachte situaties blijf je altijd vriendelijk en correct en sommige buitenlandse gasten kun je helpen in hun eigen taal. Dit leer je allemaal tijdens lessen en situaties in de praktijk.
Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw gaat je opleiding verder dan bediening. Ook leer je over voorbereiding en voorraadbeheer. Zo voorkom je dat jullie misgrijpen als er iets nodig is. Inkopen gaat met beleid, want het bedrijf waar jij gaat werken gaat natuurlijk winst maken!
Waar leren en werken samenkomen
"We hebben veel geleerd door fouten te maken"
Lisa VermeulenStudent Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Lees meer
"We hebben veel geleerd door fouten te maken"
Door: Lisa Vermeulen, Student Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
"Ik vind les bij Summa Horeca heel anders dan op het vmbo, dus ik moest wel even wennen. Niet de hele tijd theorie maar veel leren in de praktijk. Niet steeds andere leraren, wel vaste lestijden. Het is gewoon een andere manier van lesgeven.
Tijdens het Black Box-project mochten we al echt proeven van het vak. Dat was leuk. Ik moest aan het begin van de week zelf een smoothie of sapje samenstellen met ingrediënten uit de Black Box. Aan het eind van de week kwamen er echt gasten lunchen.
We hebben veel geleerd door fouten te maken. Door ervaring leerden we bijvoorbeeld dat we beter met elkaar en met de kok moesten communiceren. Aan het eind van elke dag maakten we plannen om de volgende dag beter te laten verlopen.
Ook door de uitstapjes naar een wijngaard, bierbrouwerij, koffiebranderij en theeshop vind ik het een leuke opleiding."
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?