Koken op niveau
Als zelfstandig werkend kok kun je aan de slag bij een restaurant, cateringbedrijf, recreatiebedrijf, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar de opleiding Leidinggevende keuken, niveau 4.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
Je gaat 1 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 20 uren per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 624 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Met een diploma vmbo-B of Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (niveau 1) kun je je aanmelden voor de opleiding Kok, niveau 2. Vervolgens is er de mogelijkheid om door te stromen naar Zelfstandig werkend kok. Met dat diploma kun je de opleiding in 2 jaar afronden.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Zelfstandig werkend kok (bbl)
Wat schaft de pot? Als zelfstandig werkend kok bepaal jij het! Met al je kennis en kunde van koken en ingrediënten stel jij mede de kaart samen en zorg je dat gasten de deur plat lopen.Je beheerst de kooktechnieken tot in de puntjes en werkt met creativiteit aan je eigen stijl. Zo ga jij naam maken in de horecawereld.
Tijdens je opleiding leer je daarom ook over ingrediënten en hoe je deze zo smakelijk mogelijk combineert. Bij het samenstellen van het menu denk je na over inkoop en voorraadbeheer. Seizoensgroenten van dichtbij zijn vaak goedkoper en dat kan helpen om winst te maken. Dit en meer leer je allemaal tijdens lessen en situaties in de praktijk.
Als zelfstandig werkend kok stuur je jouw collega’s van de keukenbrigade aan en werk je samen met de gastheer of gastvrouw zodat alle gasten tevreden zijn. Deze opleiding stoomt je klaar voor een succesvolle keukencarrière!
Waar leren en werken samenkomen
"Interessant om te horen over ervaringen van klasgenoten en de mentor"
Cheyenne MaassenStudent Zelfstandig werkend kok
Lees meer
"Interessant om te horen over ervaringen van klasgenoten en de mentor"
Door: Cheyenne Maassen, Student Zelfstandig werkend kok
"Op school krijgen we les in Engels, kostenprijsberekening en een speciaal horeca-vak. Dat vind ik echt het leukst! Onze mentor neemt ons dan mee naar workshops van bijvoorbeeld leveranciers en we leren van alles over smaakbeleving. Vaak worden deze lessen aangepast naar het seizoen. In de herfst leren we bijvoorbeeld over wild.
Onze mentor komt ook echt uit het werkveld. Hij vertelt over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Dat is natuurlijk het interessantst om te horen! De sfeer op school is echt gezellig. Omdat we allemaal de hele week aan het werk zijn, wisselt iedereen op de schooldag heel enthousiast ervaringen uit.
Ik denk eraan om me na deze opleiding verder te laten scholen tot voedingsspecialist. Maar misschien wil ik ook wel gewoon aan het werk in een mooie keuken."Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?