Verkoper (bol)

Ik ben gastvrij, klantvriendelijk en een ambassadeur van mijn winkel

commercieel
communicatief - sociaal
instructies opvolgen
klantvriendelijk
logisch nadenken
Je zorgt ervoor dat de klant een passend product aanschaft en blij is met zijn aankoop. Om dat voor elkaar te krijgen, leer je verkooptechnieken.
Play
Play
Play

Als verkoper ben je vriendelijk en behulpzaam. Je zorgt ervoor dat de klant een passend product aanschaft en blij is met zijn aankoop. Om dat voor elkaar te krijgen, leer je verkooptechnieken. Goede vragen stellen betekent goed verkopen. Je kunt dus goed omgaan met mensen én met geld.

Ook als het druk is in de winkel houd jij je hoofd koel. Verder vul je steeds op tijd de voorraad aan. Jij zorgt dat de winkel er altijd netjes uitziet en zorgt voor een goede sfeer die past bij wat de winkel wil uitstralen. Als het fijn shoppen is in jouw winkel, komen klanten terug.

Tijdens de opleiding werk je in blokken van 10 weken. Met beroepsopdrachten leer je het vak door en door. Je leert bijvoorbeeld hoe je de werkzaamheden in de winkel gaat uitvoeren. Je werkt soms individueel en soms in groepjes aan de opdrachten. Je leert samenwerken, uitvoeren, plannen en organiseren. Zo ben jij straks hét visitekaartje van jouw winkel of product. 

De opleiding Verkoper heette voorheen Verkoper retail / Retailmedewerker.

Vragen

Je wordt verkoper in een winkel, bijvoorbeeld een kledingzaak, elektronicawinkel, woonwinkel of doe-het-zelfzaak. Als je nog verder wilt studeren, kun je bijvoorbeeld de opleiding Leidinggevend verkoper retail niveau 3 of Interieuradviseur niveau 4.

Je loopt 2 dagen per week stage en gaat 3 dagen per week naar school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Als tijdens de eerste 10 weken van je opleiding blijkt dat je goede voortgang boekt, is er de mogelijkheid om je diploma in 1 jaar te behalen. Dit hangt onder meer af van je resultaten, je gedrag en je aanwezigheid tijdens de lessen. Aan de hand daarvan bepalen de docenten na 10 weken of je hiervoor in aanmerking komt en zij bespreken dit dan met jou.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Judith Smits
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

E-mail
Contactpersoon: Judith Smits
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

Instagram

Retailopleidingen bol, DM naar: @summaretailbol
Retailopleidingen bbl, DM naar: @summaretailbbl
Student Mei Ubels, DM naar: @mei.ubels

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag