Welzijn basisjaar (bol)
Leer in een jaar wat bij je past!
Je wil ‘iets met mensen’? Ga aan de slag in welzijn! In een gezamenlijk basisjaar leer je wat je allemaal kunt doen in deze mooie branche. Zo ontdek je waar je hart ligt. Kiezen voor een uitstroomrichting doe je later.
In welzijnswerk is veel werk te vinden. Maar wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Welke mensen wil je ondersteunen en op welke manier? Daarom bieden wij dit brede basisjaar aan waarin je je grondig kunt oriënteren! Binnen één jaar maak je kennis met de verschillende vakgebieden Maatschappelijke zorg, Sociaal werk, Onderwijsassistent en Pedagogisch werk.
Na dit basisjaar kun je een goede studiekeuze maken en kun je direct verder met leerjaar twee van je gekozen mbo-opleiding.
Vragen
Je beroepskeuze hangt af van jouw interesse en waar je je goed bij voelt. In dit brede basisjaar leer je de basis en ontdek je wat het beste bij je past.
Je kunt in een jaar kennismaken met de inhoud van de volgende opleidingen:
- Sociaal werker (bol)
- Onderwijsassistent (bol)
- Begeleider maatschappelijke zorg (bol)
- Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (bol)
- Pedagogisch medewerker kinderopvang (bol)
- Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (bol)
In 4 periodes neem je deel aan praktijkgerichte projecten, waarbij je praktische ervaring opdoet in verschillende werkomgevingen. Je kiest zelf in elke periode met welke doelgroep of welke tak je wilt werken (sociaal werk, gehandicapten, zorg, ouderenzorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke zorg). Zo ontdek je welke werkomgeving het beste bij jou past en welke vaardigheden je verder wilt ontwikkelen.
Tijdens het oriëntatiejaar krijg je ook de gelegenheid om te praten met docenten en professionals uit de verschillende vakgebieden. Zij zullen je begeleiden, vragen beantwoorden en inzicht geven voor je verdere studieloopbaan.
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
- diploma mbo niveau 3.
Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:
E-mail
Docent Marijke van de Sande - Dekkers
Instagram
DM naar @summacollegemz
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.