Sociaal werker (bol)

Mensen zo zelfstandig mogelijk laten leven

behulpzaam
communicatief - sociaal
leidinggeven
plannen - organiseren
samenwerken
stevig in je schoenen staan
Als sociaal werker begeleid en ondersteun je mensen, zodat ze goed mee kunnen komen in de maatschappij.
Play
Play
Play

De sociaal werker opleiding wordt ook wel maatschappelijk werk genoemd

Wat is maatschappelijk werk eigenlijk? Maatschappelijk werk en sociaal werk (social work) is hetzelfde. Je ondersteunt mensen bij het omgaan met en voorkomen van problemen in hun dagelijks leven, zodat zij weer deel kunnen uitmaken van de maatschappij. Je geeft onder andere informatie, advies en voorlichting over wetten, regelingen en procedures op verschillende leefgebieden. Ook kun je kwetsbare doelgroepen begeleiden bij vrijetijdsbesteding of educatie.

Een uitdagende opleiding en baan 

Vanuit wijkaccommodaties van (semi)overheidsorganisaties of welzijnsorganisaties werk je samen met mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden.

Benieuwd of een sociaal werk opleiding bij jou past? Als sociaal werker ben je ondersteuner en adviseur. Je bent flexibel en een doorzetter. Je durft lastige punten aan te snijden omdat je weet dat mensen zelf in actie moeten komen. Maar je bent ook tactvol en je ziet kansen waar anderen het opgeven.

Opleiding social work mbo 4

Veel studenten zoeken voor een mbo 4-opleiding naar 'social work'. Want met je mbo-diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar de hbo-opleiding social work. Als je niet verder gaat studeren, kun je met je diploma mbo-4 op ontzettend veel plekken aan de slag in deze mooie functie met veel waardering.

Vragen

Na drie jaar studeer je af als sociaal werker (ook wel maatschappelijk werker genoemd) en kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een gemeente, woningbouwvereniging of welzijnsorganisatie. Of je studeert verder op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen: Social Work, Pedagogiek, Toegepaste Psychologie (met wiskunde op havo-niveau) en de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Wat je ook kiest, samen zorgen we ervoor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Tijdens je opleiding Sociaal werker krijg je naast vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep ook een aantal algemene vakken en ga je op stage.

  • In leerjaar 1 van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Wie ben ik als sociaal werker, wat zijn de werkgebieden van een sociaal werker en hoe ontwikkel ik mij hierin. 
  • In leerjaar 2 ga je als sociaal werker het accent leggen op het vlak van de maatschappelijk dienstverlening en/of het cultureel werk. Je loopt drie dagen stage. Voor de stage heb je een VOG nodig. 
  • In leerjaar 3 doorloop je de afstudeerstage. Je doet onderzoek naar een specifiek onderwerp binnen je stageplek waarin je verbeterpunten signaleert. Vervolgens maak je een plan van aanpak en zet je verbeteracties uit. Voor de stage heb je een VOG nodig.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt in toenemende mate je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je afstuderen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je te verbreden of te verdiepen. Tijdens de keuzedelen zal jij vooral kleuring geven aan jouw beroep als sociaal werker. Denk hierbij aan keuzedelen als sociale zekerheid, arbeidsparticipatie of jeugd- en opvoedhulp. Gedurende je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Bekijk alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk

E-mail
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk

Instagram

DM naar @sociaalwerksummacollege

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste