Zelfstandig werkend bakker (bbl)

Ambachtelijk brood en banket om van te watertanden: jij bedenkt en maakt het

aanpakken
creatief
samenwerken
zelfstandig
zorgvuldig
Lekker brood en banket moet er ook lekker uitzien. Daarom kiezen vooral creatieve en handige mensen voor het vak van zelfstandig werkend bakker.
Play
Play
Play

Lekker brood en banket moet er ook lekker uitzien. Daarom kiezen vooral creatieve en handige mensen voor het vak van zelfstandig werkend bakker. Tijdens deze opleiding kies je een afstudeerrichting: brood, banket of een combinatie van de twee. Bij elke richting creëer jij met de hand de mooiste en lekkerste bakkerijproducten.

Bonbons of petit fours bijvoorbeeld, zorgvuldig gedecoreerd en gepresenteerd in de door jou ingerichte vitrine. Of speciale gevulde broden, buitenlandse broodsoorten, beschuit of sierwerk van brood. Je denkt na over wat je maakt en waarom mensen jouw product zouden willen kopen. Presentatie is heel belangrijk voor de verkoop.  

Je leert hoe je hygiënisch en snel maar nauwkeurig werkt. En hoe je samen met je collega's het productieproces draaiende houdt. Je geeft ook leiding aan beginnende (banket)bakkers, dus je moet goed met mensen kunnen omgaan. Een verantwoordelijk, ambachtelijk vak!

Vragen

Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als zelfstandig werkend banketbakker kun je aan de slag in een ambachtelijke banketbakkerij of grotere banketbakkerszaak. Als zelfstandig werkend bakker kun je bijvoorbeeld werken bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding  Leidinggevende bakkerij of  Patissier.

Je volgt gemiddeld 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

  • Heb je een mbo-diploma  Uitvoerend bakker niveau 2 of andere relevante vooropleiding? Dan kun je eventueel vrijstellingen (en dus verkorting van de studieduur) krijgen.
Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Bas Sormani

E-mail 
Docent Bas Sormani

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bij verschillende bedrijven leer je telkens iets nieuws
Giel Vermeulen
Oud-student Zelfstandig werkend bakker, brood

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Extra leuk als een zelfontworpen gebakje goed verkoopt
Steffie Ramakers
Oud-student Zelfstandig werkend bakker, brood en banket
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze