Technicus engineering (bol) - tweetalig

"Wetenschap is weten, engineering is doen."

logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Als engineer houd je je bezig met het technisch ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van producten en systemen.
Play

Internationale kansen 

Wil je werken in het buitenland of voor een internationaal bedrijf? Met deze tweetalige opleiding kun je alle kanten op. Je leert en studeert in het Nederlands en het Engels. Je loopt stage bij een internationaal georiënteerd bedrijf in Nederland en later in het buitenland.

Waarom voor tweetalig kiezen?

Kiezen voor het tweetalige traject betekent dat je je heel goed voorbereidt op het internationale karakter dat een groot deel van de bedrijven in deze regio heeft. Als je het aantrekkelijk vindt om in de beroepsuitoefening internationale contacten te hebben, dan is dit een goede keuze voor jou.

In het tweetalige traject krijg je een aantal basisvakken en projectvakken in het Engels. In de loop van je opleiding leer je aan de hand van opdrachten van echte (internationale) bedrijven. 

Meer dan alleen engineeren

Naast een brede kennis op het gebied van engineering word je ook geprikkeld om algemene vaardigheden en skills te ontwikkelen. Alles wat je nodig hebt om goed voorbereid de (internationale) arbeidsmarkt te veroveren. Daarnaast ben je optimaal voorbereid op een vervolgopleiding op het hbo.

 

Deze opleiding vervangt de opleiding Summa International Engineering (bol) die volledig Engelstalig werd aangeboden.

Vragen

Als technicus engineer doe je een verscheidenheid aan werkzaamheden. Je lost technische problemen op in verschillende technische omgevingen. Om succesvol te zijn in je werk heb je een brede kennis en vaardigheden nodig. Je hoofdtaken zijn: probleemanalyse, onderzoek, het oplossen van technische problemen, prototyping, testen en verbeteren, professionele communicatie. Je kunt ook verder studeren met een hbo-opleiding.

Je start je opleiding met een algemeen basisjaar. In dit basisjaar maak je kennis met alle richtingen binnen engineering. Je krijgt met praktijkopdrachten volop de ruimte om te ontdekken en te experimenteren. Na het eerste jaar kies je de richting die het beste bij jou past. In het tweetalige traject kun je kiezen voor de uitstroomrichtingen mechatronica, werktuigbouwkunde of industrieel productontwerp.

Stage vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding, daarom loop je in alle leerjaren stage bij een bedrijf.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Boeken, softwarelicenties en werkmateriaalpakket 
Een overzicht van de totale kosten voor het komende schooljaar staat centraal op mbowebshop.nl, uiterlijk op 1 juli van elk jaar. Om je een idee te geven: bekijk de kosten van het lopende schooljaar. Summa College bepaalt de specificaties, maar je kunt zelf kiezen waar je het lesmateriaal koopt.

Laptop 
De opleiding vereist dat studenten over een laptop beschikken. Zorg ervoor dat je laptop de juiste specificaties heeft, die je kunt vinden in dit overzicht.

Extra activiteiten en voorzieningen 
Naast de kosten voor de apparatuur en materialen kunnen aanvullende activiteiten en faciliteiten worden aangeboden, zoals bedrijfsbezoeken en excursies in binnen- en buitenland. Deze activiteiten en faciliteiten hebben een toegevoegde waarde, maar zijn vrijwillig en niet noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma. Deze extra activiteiten en faciliteiten worden zo snel mogelijk op deze pagina aangekondigd. De indicatie van de kosten in het eerste jaar is € 500,-.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast volg je drie keuzedelen om je te verbreden of verdiepen en je voor te bereiden op een hoger niveau. Voorbeelden van mogelijke keuzedelen zijn: Robotica, Industrial Design, Digitale technieken en productievoorbereiding. Je sluit elk keuzedeel af met een examen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Wiskunde en natuurkunde zijn zeer aan te bevelen. Een goede beheersing van de Engelse taal is wenselijk om deze opleiding te kunnen volgen.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Docent Kellie van de Kerkhof

E-mail
Teamleider Bart van Eemeren

Instagram
DM naar @summaengineering

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze