Patissier (bol)

In korte tijd naar het hoogste niveau in de wereld van banket en patisserie

creatief
leidinggeven
samenwerken
zorgvuldig
Je ontwikkelt unieke smaakcombinaties en presenteert telkens exclusieve producten. Zo ga jij naam maken als creatieve en vakkundige patissier.
Play
Play
Met deze opleiding ga je voor het beste in de banketbakkerswereld. Jouw creaties vallen op door kleur, decoratie en natuurlijk smaak. Je ontwikkelt unieke smaakcombinaties en presenteert telkens exclusieve producten. Zo ga jij naam maken als creatieve en vakkundige patissier.

Dit komt je natuurlijk niet aanwaaien. Creatief en ambitieus zijn, hard werken, lef tonen en uren maken, dat wordt er van je gevraagd. Als patissier inspireer en motiveer je collega’s, maar inspireer je ook jouw concurrenten om harder te werken. Je krijgt er een kick van om bij de besten van Nederland te horen.

Op school borduren we voort op je kennis van alle technieken en vaardigheden, en leer je ook waarom je ze toepast. Zo weet jij er als een (smaak)kunstenaar mee te variëren. De uitdagende lesstof maak jij je meester op het werk. Dat vraagt een investering in tijd die zich in geuren en kleuren uitbetaalt.

Wie goed is, maakt lekkers. Deze opleiding bereidt je voor op een glansrijke carrière als patissier!

Vragen

Als patissier kun je werken in een banketbakkerij of patisserie, maar ook in een ambitieus hotel of restaurant. De opleiding is namelijk ook gericht op horeca met bijvoorbeeld vormgeving en ontwikkeling van desserts. Of denk eens aan catering, evenementen en buffetten. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo of de mbo-opleiding Boulanger.

Je volgt 4 dagen per week lessen op school. Daarnaast loop je 1 dag per week stage.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.419 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:

 • diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3  met uitstroomrichting Banket of;
 • diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College) of;
 • diploma mbo Boulanger, niveau 4 of;
 • diploma Leidinggevende bakkerij, niveau 4.

 

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Op de Facebook-pagina van Summa Brood & Banket https://www.facebook.com/SummaBroodenBanket/ worden regelmatig vacatures gedeeld en tips uitgewisseld.

Tijdens de opleiding krijg je de vakken:
 • Leren loopbaan en burgerschap
 • Nederlands (niveau 3F)
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • Vakleer en grondstoffenkennis
 • Keuzendelen
 • Digitaal portfolio
 • Praktijkvoorbereiding
 • Praktijklessen

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Martien Verheijen

E-mail
Docent Martien Verheijen

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik heb heel veel zin om straks met chocolade te werken
Thom Vullings
Oud-student Zelfstandig werkend bakker/Patissier

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze