Engineering for society (bol)

De maatschappij verbeteren met techniek

communicatief - sociaal
logisch nadenken
oplossingsgericht
samenwerken
technisch inzicht
Wil jij het verschil maken voor mensen en de maatschappij? Na je opleiding Engineering for society geef je mede vorm aan een duurzame, gezonde en veilige samenleving.
Play
Play
Play

Dat doe je door te kijken naar de wereld om je heen, goed te luisteren naar mensen en je telkens af te vragen hoe je hem of haar nu echt helpt. Dankzij jouw brede technische kennis van gebouwgebonden installaties bedenk jij telkens nieuwe oplossingen die het leven nét wat gemakkelijker maken.

Op school leg je de basis. Met echte opdrachten en uitdagingen uit het dagelijks leven leer jij de technische aspecten van onder andere zonne-energie, windenergie, warmte- en koudeopslag en domotica. Maar je doet ook kennis op van ethiek, sociale vaardigheden, gesprekstechnieken, presenteren en interviewen.

De inhoud en vorm van de opleiding zijn volop in beweging dankzij samenwerking met organisaties uit de Brainport regio Eindhoven. Daardoor ben je vaak aan de slag met concrete opdrachten vanuit het bedrijfsleven en de zorg. Je bent betrokken bij maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzame energie, langer zelfstandig thuis wonen en veiligheid.

Je hebt veel lessen waarin je leert met behulp van 'blended learning': theorie direct gekoppeld aan de praktijk. Zo lever jij op het gebied van wonen, werken, verzorgen en recreëren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij!

Vragen

Als Engineer for society kun je bijvoorbeeld aan de slag met installaties in scholen, gemeentehuizen of ziekenhuizen. Denk aan beroepen als: technisch tekenaar, ontwerper, werkvoorbereider, keurmeester, adviseur of projectleider. Natuurlijk kun je ook werken bij de bedrijven die de opleiding mee vormgeven, zoals Mansveld, Máxima Medisch Centrum, Philips, Croon Wolter & Dros, Installatiebedrijf A.J. Loots of Strukton. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld elektrotechniek.
 

Je start je opleiding met een algemeen basisjaar. Kies daarom bij aanmelden voor 'Technicus engineering'.
In dit basisjaar maak je kennis met alle richtingen binnen engineering. Je krijgt met praktijkopdrachten volop de ruimte om te ontdekken en te experimenteren. Na het eerste jaar kies je de richting die het beste bij jou past:

Stage vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding, daarom loop je in alle leerjaren stage bij een bedrijf.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Wiskunde en natuurkunde in je (examen)pakket worden aanbevolen.

Heb je een havo-diploma? Dan kun je mogelijk instromen in leerjaar twee van de opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten: 

WhatsApp
Docent Kellie van de Kerkhof

E-mail
Teamleider Bart van Eemeren

Instagram
DM naar @summaengineering

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

De sfeer voelde direct goed
Anouk van Dommelen
studeerde Engineering for Society bij Summa Engineering

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze