Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) (bol)

Bevorder de leefbaarheid en veiligheid op straat

behulpzaam
geduldig
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk

Informatieavond 18 april: wegwerkzaamheden

Door wegwerkzaamheden is Summa Veiligheid minder goed bereikbaar. De nabijgelegen Marathonloop is in beide richtingen afgesloten voor auto's en brommers. Plan je route via  de Anthony Fokkerweg of Boschdijk om de informatieavond te bezoeken.

Summa Veiligheid en Transport wegwerkzaamheden april 2024

 

Vanaf dag één loop je in een uniform. Zo kun je wennen aan de manier waarop 'de burger' naar je kijkt en je aanspreekt als je straks als Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) aan het werk bent.

Play
Play
Play

Stevig in je schoenen staan en fysiek fit zijn is essentieel voor dit beroep. Als buitengewoon opsporingsambtenaar kom je dagelijks verschillende zaken tegen, zoals het opsporen van strafbare feiten tot het aanzeggen van een proces-verbaal. Hiervoor moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende bevoegdheden.

We besteden dan ook veel aandacht aan fysieke training en mentale weerbaarheid in de opleiding. Zo ben je straks voorbereid op de uitdagingen die je in de praktijk gaat tegenkomen. Daarnaast ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vindt om zo vanuit eigen kracht te functioneren.

Naast de klassikale lessen, zoals wetskennis, bejegening en communicatie, leren we door te doen in projecten en scenario's. Samenwerken, problemen oplossen en beslissingen nemen.

Stage loop je bijvoorbeeld bij de afdeling Handhaving van een gemeente, Staatsbosbeheer of het openbaar vervoer. Natuurlijk mag je ook zelf op zoek gaan naar een geschikte stageplaats. Houd er rekening mee dat een handhaver toezicht en veiligheid onregelmatig werkt. Dit betekent dat je tijdens jouw stage ook in de avond, weekenden, vakanties en tijdens feestdagen ingezet kan worden.

Vragen

Als handhaver toezicht en veiligheid kun je aan de slag als toezichthouder of handhaver binnen een gemeente, waterschap of instelling als de FIOD. Het is mogelijk om stage te lopen binnen drie domeinen.

 • Domein 1 handhaver in de openbare ruimte. Denk hierbij aan de BOA in een stad of een dorp. 
 • Domein 2 is milieu. De groene BOA die b.v. werkzaam is bij staatsbosbeheer. 
 • Domein 4 is het openbaar vervoer waarbij je werkgebied en bus of trein is maar ook het station.

Je hebt na deze opleiding een mbo niveau 3-diploma behaald, maar ook het BOA-basis certificaat (buitengewoon opsporingsambtenaar) en de HTV-certificaten (praktijkexamens bejegening, waarneming en verslaglegging en een theorie-examen rechts- en wetskennis).

Tijdens deze bol-opleiding ben je in het eerste leerjaar volledig op school aan de slag met de theorie en praktijk. Ook zullen we bezoeken brengen aan bijvoorbeeld de rechtbank of de Tweede Kamer.

Vanaf het tweede leerjaar kies je voor een van de drie uitstroomrichtingen. Deze richtingen zijn domein 1: openbare ruimte, domein 2: milieu, welzijn en infrastructuur, en domein 4: openbaar vervoer.

In het tweede en/of derde leerjaar loop je stage en maak je kennis met het werkveld. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in praktijk.  Je groeit uit tot een beginnend beroepsbeoefenaar.

Klinkt dit als de juiste opleiding voor jou? Neem gerust contact op voor meer informatie!

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Voor de bol-opleidingen Beveiliger niveau 2 en 3 is het niet nodig om leermiddelen te bestellen. Indien nodig kunnen deze geleend worden via school. Wil je toch liever eigen boeken hebben, dan wordt in de introductieweek uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Digitale vaardigheden, Persoonlijk profileren en Engels A2/B1. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
 • diploma lbo, vbo of mavo of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
 • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor de selectieprocedure. Tijdens een selectiedag onderzoeken de docenten of je opleidbaar bent voor de opleiding HTV. We krijgen een indruk van wie je bent, wat je fysieke gesteldheid is en hoe je acteert binnen een rollenspel. Je ervaart hoe een theoretische BOA-les is en hoe de HTV-opleiding er bij het Summa College uitziet.

De selectiedag bestaat uit onderstaande onderdelen:

 • Fysieke meting
 • Rollenspel
 • Theorie
 • Gesprek

Je krijgt per mail een uitnodiging voor deze selectiedag. Daar vind je ook meer informatie ter voorbereiding. 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent HTV: Bart Cox en Frank Hover

E-mail
Docent HTV: Bart Cox en Frank Hover

Instagram

DM naar  @summahtv

Ook is het mogelijk om een rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

De oefeningen die we doen zijn echt heel vet
Ronald Adriaans
Oud-student Handhaver toezicht en veiligheid

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze