Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) (bol)

Bevorder de leefbaarheid en veiligheid op straat

behulpzaam
geduldig
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
Vanaf dag één loop je in een uniform. Zo kun je wennen aan de manier waarop 'de burger' naar je kijkt en je aanspreekt als je straks als handhaver toezicht en veiligheid (HTV) aan het werk bent.
Play
Play
Play
Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan en fit zijn. Als iemand de regels overtreedt, spreek jij hem of haar aan en schrijf je eventueel een boete uit. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en discipline zijn belangrijk in dit beroep.

Je volgt klassikale lessen als wetskennis, mentale kracht en communicatie, maar werkt ook samen aan projecten. Je leert om mensenkennis te ontwikkelen en lichaamstaal te lezen. 

Stage loop je bijvoorbeeld bij de afdeling Handhaving van een gemeente, Staatsbosbeheer of het openbaar vervoer. Om dit te kunnen doen, solliciteer je zelf bij een stageplaats waar school mee samenwerkt. Natuurlijk mag je ook zelf op zoek gaan naar een geschikte stageplaats.

Vragen

Als handhaver toezicht en veiligheid kun je aan de slag als toezichthouder of handhaver binnen een gemeente, waterschap of instelling als de FIOD. Het is mogelijk om stage te lopen binnen drie domeinen.

 • Domein 1 handhaver in de openbare ruimte. Denk hierbij aan de BOA in een stad of een dorp. 
 • Domein 2 is milieu. De groene BOA die b.v. werkzaam is bij staatsbosbeheer. 
 • Domein 4 is het openbaar vervoer waarbij je werkgebied en bus of trein is maar ook het station.

Je hebt na deze opleiding een mbo niveau 3-diploma behaald, maar ook het BOA-basis certificaat (buitengewoon opsporingsambtenaar) en de HTV-certificaten (praktijkexamens bejegening, waarneming en verslaglegging en een theorie-examen rechts- en wetskennis).

Tijdens deze bol-opleiding loop je in leerjaar 2 en 3 een aantal periodes stage. In leerjaar 1 ben je volledig op school aan de slag met de theorie en praktijk. Maar ook zijn er enkele themaweken. Denk aan workshops/presentaties die passen binnen het beroepsveld. Ook zullen we bezoeken brengen aan bijvoorbeeld de rechtbank of de Tweede Kamer.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Digitale vaardigheden, Persoonlijk profileren en Engels A2/B1. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
 • diploma lbo, vbo of mavo of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
 • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor de selectieprocedure. Tijdens een selectiedag onderzoeken de docenten of je opleidbaar bent voor de opleiding HTV. We krijgen een indruk van wie je bent, wat je fysieke gesteldheid is en hoe je acteert binnen een rollenspel. Je ervaart hoe een theoretische BOA-les is en hoe de HTV-opleiding er bij het Summa College uitziet.

De selectiedag bestaat uit onderstaande onderdelen:

 • Fysieke meting
 • Rollenspel
 • Theorie
 • Gesprek

Je krijgt per mail een uitnodiging voor deze selectiedag. Daar vind je ook meer informatie ter voorbereiding. 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent HTV: Bart Cox en Frank Hover

E-mail
Docent HTV: Bart Cox en Frank Hover

Instagram

DM naar  @summahtv

Ook is het mogelijk om een rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

De oefeningen die we doen zijn echt heel vet
Ronald Adriaans
Oud-student Handhaver toezicht en veiligheid
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze