Kok (bol)

Alle technieken om de lekkerste gerechten te maken

instructies opvolgen
samenwerken
stressbestendig
Van losse ingrediënten maak jij als kok gerechten waar gasten voor terugkomen, bijvoorbeeld in een restaurant of eetcafé. Maar ook bijvoorbeeld in een cateringbedrijf, ziekenhuis of verzorgingstehuis moet het eten goed bereid en lekker zijn.
Play
Play
Play

Je moet hiervoor alles weten van het werk in de keuken. Je leert snijden, hakken, frituren, bakken, koken, mengen en roken. In totaal wel 120 kooktechnieken! Als je de basis beheerst, kun je je creativiteit gebruiken om de lekkerste en mooiste gerechten te maken.

Je leert hoe je verse ingrediënten goed bewaart en hoe je jouw werk voorbereidt. Je leert ook hoe je schoonmaakt, zodat je altijd in een hygiënische keuken werkt. Door goed samen te werken in de keuken en met de gastheer of gastrouw maken jullie alle gasten tevreden.

In de horeca is het hard werken in een gezellige omgeving. Proef de sfeer in de keuken maar eens, je bent echt onderdeel van een team. Veel mensen gelukkig maken, als kok kun jij ervoor gaan!

Vragen

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Als kok kun je aan de slag bij een eetcafé, cateringbedrijf, restaurant, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend kok, niveau 3 of Leidinggevende keuken, niveau 4.

Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.

Om te worden toegelaten tot een niveau 2 basisberoepsopleiding heb je nodig: 

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1) of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

De opleiding is onderdeel van Hospitality basisjaar niveau 2. Dit betekent dat je het eerste jaar samen met studenten van Summa Facilitair in de klas zit. Je maakt kennis met de opleidingen van Summa Facilitair en Summa Horeca op niveau 2. Later in het jaar maak je een keuze voor je uiteindelijke vak.

Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Lekker veel praktijk in de keuken
Yvana Dankers
Oud-student kok

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen
Je start met Hospitality basisjaar niveau 2. Meld je daar aan.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest of ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze