Manager mobiliteitsbranche (bol)

Ga voor de sale en motiveer je team tot topprestaties

communicatief - sociaal
klantvriendelijk
leidinggeven
plannen - organiseren
verantwoordelijk

Jij leert jouw sales-team om topprestaties te leveren en jij bepaalt de verkoopstrategie. Maar je bent ook verantwoordelijk voor de verkoopresultaten.

Loop virtueel door ons nieuwe schoolgebouw op de Automotive Campus en leer alles over onze opleidingen en de sfeer.  Klik hier.

Play
Play
Play

Je hebt interesse in de verkoop van (motor)voertuigen in brede zin, van motorfietsen, personenauto's en bedrijfsauto's tot aanhangers, caravans, campers en vaartuigen. Je weet wat een voertuig moet opbrengen, dus je bepaalt ook de inruilwaarde van occasions. Je weet precies welke koper je nodig hebt. Omdat je als leidinggevende met je team verantwoordelijk bent voor de verkoopcijfers, weet je ook veel over de bedrijfseconomische kant van je bedrijf. Alles om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf aan het einde van de rit winstgevend is.

Je leert je team tot topprestaties te leiden. Dit vraagt inlevingsvermogen, ondernemend gedrag en commercieel inzicht. Om tot resultaat te komen zal je een verkoopstrategie moeten bepalen, bewaken en uitvoeren. Je ziet verbanden tussen acquisitie, verkoopacties en resultaten. Mobiliteitsvraagstukken veranderen continu; van bezit naar gebruik, van brandstof naar elektrisch. Je bent continu bezig met de trends & ontwikkelingen.

De mobiliteitsbranche vraagt werknemers die zich kenmerken door een klantgerichte, zakelijke en resultaatgerichte houding die daarnaast ook communicatief en sociaal vaardig zijn. Je brengt je  proactieve instelling over op je verkoopadviseurs. Het is belangrijk dat je je kunt aanpassen of spiegelen aan de (zakelijke) klant. Zowel het bedrijf als de klant zijn tevreden over de gesloten 'deal' omdat jij als makelaar in mobiliteit denkt in totaaloplossingen.

Vragen

Als manager mobiliteitsbranche kun je aan de slag bij bedrijven in personenauto's, bedrijfsauto's, motorfietsen, caravans, campers of vaartuigen. Maar ook bij leasemaatschappijen of autoverhuurbedrijven. Je werkt meestal in de showroom van deze bedrijven. Met je diploma kun je ook doorstromen naar een commerciële en/of managementopleiding op hbo-niveau.

De opleiding is opgebouwd aan de hand van thema’s. Dit zijn integrale opdrachten die meerdere weken duren. Een paar voorbeelden van thema's zijn: 

 • customer journey
 • mobiliteit & budget
 • bagage voor je stage
 • mobiliteitsvraagstukken en-oplossingen
 • acquisitie
 • verkoop
 • showroom 2025
 • verbeterplan

Daarnaast geven we sales-, commercieel -, financieel - en algemeen management. De lesdagen zijn altijd van 09.00 tot 16.00 uur.

Na de eerste helft van leerjaar een ga je twee dagen op stage bij een leerbedrijf. Dit doe je vervolgens gedurende je hele opleiding. In het laatste jaar loop je wat meer stage om zo je afstudeeropdrachten goed af te kunnen ronden.

We vinden het belangrijk dat je jezelf als persoon sterk ontwikkelt. Daar besteden we dan ook veel tijd aan in de vorm van loopbaanopdrachten- en gesprekken, samenwerken, organiseren van event- en persoonsgebonden opdrachten en burgerschap gedurende je hele opleiding.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Automotive magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
 • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
docent Paul Maas

E-mail
docent Paul Maas

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Als je zelf investeert in je toekomst, investeren anderen ook in jou
Vishnu Sundram
Oud-student Verkoopmanager mobiliteitsbranche

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste