Mbo-verpleegkundige (bbl)

Als mbo-verpleegkundige maak jij het verschil met je hart!

aanpakken
communicatief - sociaal
samenwerken
stevig in je schoenen staan
verantwoordelijk
Jij hebt een hart voor mensen. Daarom kies je voor een beroep in de gezondheidszorg. De opleiding mbo-verpleegkundige (mbo-v) geeft je een brede basis.
Play
Play

In de verpleegkunde begeleid en verpleeg je mensen die zorg nodig hebben. Afhankelijk van jouw voorkeur zijn dat bijvoorbeeld zieke mensen, ouderen, (pasgeboren) kinderen of mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je plant de zorg en voert die uit. Je ondersteunt zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Daarbij werk je samen met collega’s en andere zorgverleners. Zie je knelpunten, dan zoek je oplossingen.

Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of  je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen. 

Ik Zorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de  mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een  loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. 

Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt

Vragen

Met het diploma mbo-verpleegkundige ga je werken in bijvoorbeeld een psychiatrische instelling, een instelling voor gehandicaptenzorg, verzorgings- of verpleeghuis of in de thuiszorg. Je kunt ook doorstuderen aan de hbo-opleiding verpleegkunde of je verder specialiseren in een vakgebied.

Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt 20-24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 715euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Inenting

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Je kunt ook kijken op www.brabantzorg.net.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Heb je een havodiploma of mbo-4 diploma en minimaal 2 jaar werkervaring? Dan kun je de opleiding onder voorwaarden in 3 jaar afronden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je een contract van minimaal 24 uur in de zorg hebt. Ook maak je een test en schrijf je een motivatiebrief waaruit blijkt dat je assertief bent, op jezelf kunt reflecteren en doorzettingsvermogen hebt. Denk je in aanmerking te komen voor dit 3-jarige traject? Overleg dan met je werkgever. Hij geeft je een link waarmee je je kunt aanmelden voor dit traject.

Heb je een diploma VZIG / MZ dan kun je in aanmerking komen voor het doorstroomtraject en in 2 jaar je diploma halen.

Er kan ook een maatwerktraject worden gemaakt voor zij-instromers waarvan de duur afhankelijk is van werkervaring en vooropleiding. We bekijken samen met jou en je werkgever de mogelijkheden.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten & studenten:

WhatsApp
Verpleegkunde bbl: Ans Boelens

E-mail
Verpleegkunde bbl: Ans Boelens

Instagram
Opleiding Verpleegkunde, DM naar: @summaverpleegkunde

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Leren naast je werk: kom op voor je eigen leerproces
Lynn Jonkergouw
Oud-student Mbo-verpleegkundige

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze