Mbo-verpleegkundige (bbl)

Als mbo-verpleegkundige maak jij het verschil met je hart!

aanpakken
communicatief - sociaal
samenwerken
stevig in je schoenen staan
verantwoordelijk
Jij hebt een hart voor mensen. Daarom kies je voor een beroep in de gezondheidszorg. De opleiding mbo-verpleegkundige (mbo-v) geeft je een brede basis.
Play
Play

In de verpleegkunde begeleid en verpleeg je mensen die zorg nodig hebben. Afhankelijk van jouw voorkeur zijn dat bijvoorbeeld zieke mensen, ouderen, (pasgeboren) kinderen of mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je plant de zorg en voert die uit. Je ondersteunt zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Daarbij werk je samen met collega’s en andere zorgverleners. Zie je knelpunten, dan zoek je oplossingen.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

 

Vragen

Met het diploma mbo-verpleegkundige ga je werken in bijvoorbeeld een psychiatrische instelling, een instelling voor gehandicaptenzorg, verzorgings- of verpleeghuis of in de thuiszorg. Je kunt ook doorstuderen aan de hbo-opleiding verpleegkunde of je verder specialiseren in een vakgebied.

Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt 20-24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Werk

Je hebt een arbeidscontract van minstens 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf voordat je aan de opleiding begint. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek. Kijk voor erkende leerbedrijven op www.brabantzorg.net.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze vaccinatie kun je niet op stage of werken bij je leerbedrijf.

Heb je een havodiploma of mbo-4 diploma en minimaal 2 jaar werkervaring? Dan kun je de opleiding onder voorwaarden in 3 jaar afronden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je een contract van minimaal 24 uur in de zorg hebt. Ook maak je een test en schrijf je een motivatiebrief waaruit blijkt dat je assertief bent, op jezelf kunt reflecteren en doorzettingsvermogen hebt. Denk je in aanmerking te komen voor dit 3-jarige traject? Overleg dan met je werkgever. Hij geeft je een link waarmee je je kunt aanmelden voor dit traject.

Heb je een diploma VZIG / MZ dan kun je in aanmerking komen voor het doorstroomtraject en in 2 jaar je diploma halen.

Er kan ook een maatwerktraject worden gemaakt voor zij-instromers waarvan de duur afhankelijk is van werkervaring en vooropleiding. We bekijken samen met jou en je werkgever de mogelijkheden.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten & studenten:

WhatsApp
Verpleegkunde bbl: Ans Boelens

E-mail
Verpleegkunde bbl: Ans Boelens

Instagram
Opleiding Verpleegkunde, DM naar: @summaverpleegkunde

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Leren naast je werk: kom op voor je eigen leerproces
Lynn Jonkergouw
Oud-student Mbo-verpleegkundige

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze