Mbo-verpleegkundige (bol)

Als mbo-verpleegkundige maak jij het verschil met je hart!

aanpakken
samenwerken
stevig in je schoenen staan
verantwoordelijk
Jij hebt een hart voor mensen. Daarom kies je voor een beroep in de gezondheidszorg. De opleiding mbo-verpleegkundige (mbo-v) geeft je een brede basis.
Play
Play

In de verpleegkunde begeleid en verpleeg je mensen die zorg nodig hebben. Zieke mensen bijvoorbeeld, ouderen, (pasgeboren) kinderen of mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je plant de zorg en voert die uit. Je ondersteunt zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Daarbij werk je samen met collega’s en andere zorgverleners. Zie je knelpunten, dan zoek je oplossingen.

Opleiding bij Defensie

Je kunt deze opleiding ook combineren met de opleiding  VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Zorg (bol). Je loopt dan stage bij Defensie en je hebt daar na de opleiding ook kans op een baan. Kijk voor meer informatie op de website van Defensie.

Vragen

In februari start een combinatieklas verpleegkunde en verzorgende IG. De eerste anderhalf jaar heb je een brede oriëntatie op de branches waarin je aan de slag kunt: Verpleeg-verzorgingshuizen, thuiszorg (VVT) en gehandicaptenzorg. Na 1,5 jaar kies je, in overleg met je studieloopbaanbegeleider, voor de route verzorgende IG of de route verpleegkunde.

Bij de route verzorgende IG ben je nog een half jaar met de opleiding bezig en dit half jaar doe je ook examen. De totale duur van deze route kan dan 2 jaar zijn. De route verpleegkunde houdt in dat je na de brede oriëntatie nog 2,5 jaar lessen krijgt en praktijkervaring opdoet (totaal 4 jaar).

Met het diploma mbo-verpleegkundige ga je werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een psychiatrische instelling, een instelling voor gehandicaptenzorg, verzorgings- of verpleeghuis of in de thuiszorg. Je kunt ook doorstuderen aan de hbo-opleiding verpleegkunde of je verder specialiseren in een vakgebied.

Je start in leerjaar 1 en 2 met een brede basis, daarna verdiep je je verder in één van de branches; ziekenhuis, gehandicaptenzorg, psychiatrie, verpleeg-/verzorgingshuis en thuiszorg.

Wij begeleiden jou bij het maken van keuzes tijdens jouw opleiding zodat je stages gaat lopen en uiteindelijk gaat werken of doorstuderen, in een richting die past bij jouw talent en ambitie. Er is ook een bbl variant van deze opleiding.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere Keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld een internationale stage, zorg & technologie, de kwetsbare oudere in een kortdurende opnamesituatie of een verdieping in blijvend fit, veilig en gezond werken. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.


Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Inenting

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten & studenten:

WhatsApp
Verpleegkunde bol: docent  Judith Paling 

E-mail
Verpleegkunde bol: docent  Judith Paling

Instagram
Opleiding Verpleegkunde, DM naar: @summaverpleegkunde

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Leren naast je werk: kom op voor je eigen leerproces
Lynn Jonkergouw
Oud-student Mbo-verpleegkundige

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste