Jij helpt graag andere mensen
Met het diploma dienstverlening helpende zorg en welzijn niveau 2 ga je helpen in een zorginstelling, dagopvang, bij mensen thuis of in de gastouderopvang. Je kunt ook verder leren met een niveau 3 opleiding.
Op school leer je wat je in de praktijk nodig hebt. Dat kan in theorielessen maar vooral ook door praktisch bezig te zijn. Tijdens de opleiding loop je op diverse momenten stage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast werk je aan keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Een keuzedeel is een verplicht onderdeel van de opleiding om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
- diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Voor toelating heb je ook een verklaring omtrent gedrag (VOG) van de gemeente nodig. Zonder VOG kun je niet op stage.
Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Dit is een verplichte vaccinatie om stage te mogen lopen.
Jouw studie: Dienstverlening Helpende zorg en welzijn (bol)
Wil jij wat betekenen voor een ander en steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is het beroep Dienstverlening Helpende zorg en welzijn iets voor jou. In dit vak heb je een servicegerichte houding en bied je mensen de helpende hand. Vaak gaat het om ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen die in hun leefomgeving hulp nodig hebben, maar het kan ook gaan om kinderen in een gastoudergezin.Je helpt mee in het huishouden, bij activiteiten en eenvoudig administratief- of onderhoudswerk. Ook help je bij verzorgende taken zoals bijvoorbeeld toiletgang, wassen en aankleden. Op school leer je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt en op stage kun je dit meteen in de praktijk brengen.
Als je start met de opleiding gaan we samen met jou bekijken welke leerroute het beste bij jou past. Afhankelijk van jouw mogelijkheden kan dit beteken dat je de opleiding sneller of langzamer kunt doorlopen.
“Klasgenoten zijn echt je collega’s”
Jelle DijkstraStudent Dienstverlener zorg en welzijn
Lees meer
“Klasgenoten zijn echt je collega’s”
Door: Jelle Dijkstra, Student Dienstverlener zorg en welzijn
“Mijn hart ligt bij acteren. Ik ga proberen om terecht te komen op een goede opleiding voor dit vak, maar dat is niet iedereen gegund. Tegelijkertijd ben ik echt een zorgtype en vind ik het heel leuk om iets voor mensen te kunnen betekenen. Daarom volg ik nu de opleiding Dienstverlener voor een goede, brede basis in zorg en welzijn. Hierna wil ik meer richting verzorging met de combi-opleiding verzorgende IG & maatschappelijke zorg.
Tijdens de opleiding tot dienstverlener leer je eerst de basis, eenvoudige verzorgingstaken als bijvoorbeeld opruimen. Gedurende de opleiding krijg je steeds meer zorgtaken die wat moeilijker zijn, specifiek gericht op bijvoorbeeld kinderen, ouderen of gehandicapten.
Op school zijn klasgenoten echt je collega’s. Het is wat serieuzer dan op de middelbare school.
Ik leer van de praktijk meer dan uit boeken. Ook daarom vind ik de stages goed. Mijn eerste stage was in Oirschot en de tweede in Eindhoven. Je merkt een groot verschil tussen dorp en stad. Hele andere mensen, ook veel verschillende culturen. Natuurlijk wordt bij een andere organisatie ook het werk op een andere manier gedaan. Je leert heel veel van twee zulke verschillende stages.
Tip: blijf vooral jezelf. Doe wat je leuk vindt en dan leer je het ook. Doe het in stappen en in je eigen tempo, dan kom je er wel.”
-slider.tmb-.png?sfvrsn=c9de4185_1&size=400)





Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?