Veel mensen een leuke avond of dag bezorgen
Als gastheer of gastvrouw ga je werken bij bijvoorbeeld een café, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf of hotel. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw op niveau 3.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
Je volgt 1,5 dag per week onderwijs op school. Daarnaast werk je minimaal 20 uren per week bij een erkend leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 258 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf)
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
- diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Jouw studie: Gastheer/-vrouw (bbl)
Als gastheer of gastvrouw ben jij het visitekaartje van een hotel, restaurant of café, horecabedrijf. Jij ontvangt de gasten en helpt ze met kiezen voor een drankje bijvoorbeeld, of een lekker gerecht. Dankzij jouw glimlach en advies heeft elke gast het naar de zin.Je leert onder andere gasten op de juiste manier ontvangen, adviseren, bestellingen opnemen en bedienen. Er is aandacht voor het maken van een goede planning en de voorbereiding op je werkplek. Als je straks aan het werk bent en een gast zegt bijvoorbeeld dat de soep koud is, dan los jij het op. Daarom oefen je veel van dit soort echte situaties op school in het restaurant.
In de horeca is het hard werken in een gezellige omgeving. Als je dit vak leert, zorg jij voor een geslaagde avond of dag van heel veel mensen. Daar word je toch vrolijk van!
Waar leren en werken samenkomen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?