Verantwoordelijk voor de bakkerij, het personeel en het lekkerste brood en banket
Deze opleiding heeft drie uitstroomrichtingen:
- banketbakker
- broodbakker
- brood-/banketbakker.
Als gediplomeerd leidinggevende bakkerij kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een ambachtelijke brood- en banketbakkerij, broodbakkerij of banketbakkerij. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau, bijvoorbeeld de Lerarenopleiding of de HAS. Met de uitstroomrichting banketbakker bereid je je optimaal voor op de opleiding Patissier.
Je volgt per week 4 dagen onderwijs op school. Daarnaast loop je 1 dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Per onderwijsperiode van 10 weken loop je 2 weken aaneengesloten stage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over ondernemen, inspelen op innovaties of praktijkbegeleiding. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Met een diploma Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 kun je via het bbl-traject in 1 jaar leidinggevende worden.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
jouw studie: Leidinggevende bakkerij (bol)
Jij weet hoe het werkt in een ambachtelijke bakkerij. Als leidinggevende zorg je daarom dat alles op rolletjes loopt. Je zorgt dat iedereen goed en veilig zijn werk kan doen zodat het bedrijf succesvol is. Een verantwoordelijke taak waarvoor je stevig in je schoenen moet staan.Op school leer je alles over het bakkersbedrijf. In de loop van je opleiding kies je een afstudeerrichting: brood, banket of een combinatie van de twee. Het bakken laat je straks vooral aan anderen over, maar je weet wel hoe zij dat het best kunnen doen. Je maakt de planning, motiveert jouw team en verdeelt de taken. Jij weet precies wie waar goed in is, want jij hebt het personeel aangenomen.
Veiligheid is belangrijk in een bakkerij. Gaat het mis, dan zit jij met de gebakken peren. Jij zorgt daarom ook voor een veilige werkomgeving. Je merkt het, de functie van leidinggevende heeft zoveel lagen als een bruidstaart. Met een goede opleiding als deze is het vak net zo mooi.
Waar leren en werken samenkomen
“Elk stagebedrijf is anders”
Anne-Claire van de KampStudent Leidinggevende bakkerij
Lees meer
“Elk stagebedrijf is anders”
Door: Anne-Claire van de Kamp, Student Leidinggevende bakkerij
“Mijn vorige stageplek was gespecialiseerd in luxe banket. Het was daar gezellig en je kreeg de tijd om je iets nieuws te leren. Mijn huidige stage is een chocolaterie en daar gaat het er veel anders aan toe. Het is heel precies werk en de werkdruk is hoog. Maar het werken met chocolade wilde ik echt leren en dat kan ik nu. Bij elke stageplek leer je weer iets nieuws.
Patisserie vind ik echt superleuk! Je kunt er je creativiteit in kwijt en bent lekker met je handen bezig. Ik heb een tijdje getwijfeld, maar na mijn laatste stage weet ik dat ik op mijn plek zit. Dat is ook mijn tip: school is leuk, maar in de praktijk kan het er heel anders aan toe gaan en elk stagebedrijf is anders. Gun jezelf de tijd om meerdere ervaringen op te doen. Tijdens het vak Management gaat dat onderdeel voor mij nog niet echt leven, maar in het laatste jaar gaan we 3 maanden op managementstage. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn.
Het leukste vind ik deelnemen aan de Jeugdvakwedstrijden. Dan kun je zelf bedenken welk gebak je maakt en welke smaken je gebruikt. Alle dingen die je leert en ziet kun je dan toepassen in je eigen product, daar leer je heel veel van.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?