In korte tijd naar het hoogste niveau in de wereld van banket en patisserie
Als patissier kun je werken in een banketbakkerij of patisserie, maar ook in een ambitieus hotel of restaurant. De opleiding is namelijk ook gericht op horeca met bijvoorbeeld vormgeving en ontwikkeling van desserts. Of denk eens aan catering, evenementen en buffetten. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo.
Je volgt 4 dagen per week lessen op school. Daarnaast loop je 1 dag per week stage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:
- diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of;
- diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3.
Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Op de Facebook-pagina van Summa Brood & Banket https://www.facebook.com/SummaBroodenBanket/ worden regelmatig vacatures gedeeld en tips uitgewisseld.
Tijdens de opleiding krijg je de vakken:
- Leren loopbaan en burgerschap
- Nederlands (niveau 3F)
- Engels
- Rekenen (niveau 3F)
- Vakleer en grondstoffenkennis
- Keuzendelen
- Portfolio
- Praktijkvoorbereiding
- Praktijklessen
Jouw studie: Patissier (bol)
Met deze opleiding ga je voor het beste in de banketbakkerswereld. Jouw creaties vallen op door kleur, decoratie en natuurlijk smaak. Je ontwikkelt unieke smaakcombinaties en presenteert telkens exclusieve producten. Zo ga jij naam maken als creatieve en vakkundige patissier.Dit komt je natuurlijk niet aanwaaien. Creatief en ambitieus zijn, hard werken, lef tonen en uren maken, dat wordt er van je gevraagd. Als patissier inspireer en motiveer je collega’s, maar inspireer je ook jouw concurrenten om harder te werken. Je krijgt er een kick van om bij de besten van Nederland te horen.
Op school borduren we voort op je kennis van alle technieken en vaardigheden, en leer je ook waarom je ze toepast. Zo weet jij er als een (smaak)kunstenaar mee te variëren. De uitdagende lesstof maak jij je meester op het werk. Dat vraagt een investering in tijd die zich in geuren en kleuren uitbetaalt.
Wie goed is, maakt lekkers. Deze opleiding bereidt je voor op een glansrijke carrière als patissier!
Waar leren en werken samenkomen
"Ik heb heel veel zin om straks met chocolade te werken"
Thom VullingsStudent Zelfstandig werkend bakker/Patissier
Lees meer
"Ik heb heel veel zin om straks met chocolade te werken"
Door: Thom Vullings, Student Zelfstandig werkend bakker/Patissier
Het is een heel leuke opleiding! We krijgen voornamelijk praktijklessen en deze zijn soms wel stressvol. In korte tijd een bepaalde hoeveelheid producten produceren, bijvoorbeeld amandelcakejes. Deze producten gaan naar de bakkerswinkel in onze school waar omwonenden ze kunnen kopen.
In de praktijklessen doet de docent alle handelingen voor en je gaat daarna aan de slag om ervaring op te doen. De eerste 2 jaar leer je zo de basis. Het 3e jaar draait om creativiteit. Voor het laatste praktijkexamen mag je zelf het thema, de smaken, de producten, kortom: alles bepalen.
In de toekomst wil ik graag mijn eigen patisserie openen. Om daar de fijnere producten met de verfijnde smaken te maken en te verkopen. Het lijkt me super om hier mijn creativiteit in kwijt te kunnen en mensen blij te maken met mijn lekkernijen.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?